Over Werkspoor

Verslag Werkspoorkwartaal Lente 2018

18 apr 2018

Op 7 maart vond de wintereditie van het Werkspoorkwartaal plaats in de werkruimte van de Schaverij. Hieronder een kort verslag van de bijeenkomst: 

Introductie De Schaverij

Ted Griffioen, Schaverij fotograaf Aad van Vliet

Na het leggen van de eerste steen van het werkspoorpad door wethouder Paulus Jansen gaan we naar binnen in een werkplaats. Er staan werkbanken, beitels en boren en een paar indrukwekkende objecten: welkom in De Schaverij!

Ted Griffioen van De Schaverij heet ons welkom. In De Schaverij werken zo’n tweeëntwintig personen: zzp’ers, collectieven en kleine bedrijven. Ted hoort bij het collectief Creative Beards dat ook het logo van het Werkspoorkwartier ontworpen heeft. Beneden werken vijf meubelmakers en houtbewerkers, boven zitten de tekstschrijvers, designers en filmers. De naam Schaverij is gekozen omdat iedereen die hier in opdracht klussen doet, schaaft aan producten en ideeën.

Het logo van het Werkspoorkwartier staat trouwens ook op een sticker. Mocht je er een willen hebben om op je pand te plakken, mail naar de Vriendinnen van Cartesius, dan sturen we er een paar op!


Komst SKW030 naar Werkspoorkwartier

Arna Notten SWK030 fotograaf Aad van Vliet

Sinds december is SWK030 actief in het Werkspoorkwartier. Ze verhuren een gedeelte van de Werkspoor Campus aan de Nijverheids 16c. Hier zitten nu dertien kunstenaars, grafici en een fooddesigner, voor een periode van vijf jaar. Deze locatie is nieuw voor SWK030, dat van oudsher meer op het centrum is georiënteerd. Ze beheren daar meerdere oude panden die gebouwd zijn voor specifieke gebruikers.

Arna Notten, nu sinds ruim een jaar directeur bij SWK030, is sinds een paar maanden ook interim directeur van Sophies Kunstprojecten. Wanneer Sophies Kunstprojecten en SWK030 samen gaan, beheren ze gezamenlijk meer dan 40 locaties met meer dan 500 werkruimtes, podia en ateliers die ze verhuren aan kunstenaars. De Vlampijpateliers horen hier ook bij.


Stand van zaken Vlampijpateliers

Lou Vos Vlampijpateliers fotograaf Aad van Vliet

Het pand van de Vlampijpateliers gaat zienderogen achteruit. Lou Vos, beeldend kunstenaar huurt er sinds 2004 een atelier. Ze was op slag verliefd op het bijzondere gebouw met “fantastische raampartijen en het mooie licht”. Inmiddels is ze een van de meest actieve huurders en aanjager van de jaarlijkse Open Dagen en Atelierroute met zo'n 750 à 1300 bezoekers.

Het is een prachtig gebouw met een rijke geschiedenis: het was de zetel van de Werkspoor directie en de constructie-ingenieurs. Het is daarmee altijd een plek geweest voor creatieve geesten.

Er is onlangs overleg geweest met SWK030, Sophies Kunstprojecten en de gemeente Utrecht over de toekomst van het pand. In dit overleg is toegezegd dat er plannen komen om het pand op te knappen. Zowel de gemeente en Sophies Kunstprojecten willen zich inzetten om betaalbare kunstenaarsruimtes in het pand te blijven behouden. Hiervoor komen de gemeente, Sophies Kunstprojecten en een projectmanager van UVO komende tijd iedere twee weken bij elkaar om begrotingen en planningen op te stellen. In 2019/2020 zal er echt gerenoveerd worden. Wie nieuwsgierig is geworden naar de Vlampijpateliers, kan op 7 en 14 oktober weer een kijkje komen nemen tijdens de Atelierroute.


Realisatie groene hart van Campus Werkspoor

Theo Pranger Campus Werkspoor fotograaf Aad van Vliet

Aan de Nijverheidsweg wordt stevig gebouwd aan het nieuwe Campus Werkspoor. Theo Pranger van Statement Real Investment praat ons bij:

De ingang van het voormalig PEGUS pand aan de Keulsekade is verplaatst naar de Nijverheidsweg en alle tussengebouwen zijn weggehaald. Zo is een een nieuwe centraal plein ontstaan waar alle huurders en gebruikers elkaar kunnen ontmoeten, eten, drinken, vergaderen en buiten recreëren. Achter de nieuwe entree bevindt zich namelijk het horecahart: Basecamp. Hier kunnen binnenkort ook anderen uit het gebied komen lunchen en in de toekomst zelfs dineren. Zo moet Campus Werkspoor bijdragen aan een gebied waar de hele dag wat gebeurt en zo de sociale controle, ook in de avonduren, vergroot.

In Campus Werkspoor zitten nu zo’n veertien huurders met in totaal zo’n vierhonderd man personeel. Het zijn met name ICT bedrijven die zich hier hebben gevestigd, maar er zitten ook kunstenaars en creatieven van 16X en SWK030.

Het hele terrein van Campus Werkspoor moet een groene uitstraling houden. Campus Werkspoor wil zich inzetten voor een betere ontsluiting van het Werkspoorkwartier voor fietsers en voetgangers. Een stedenbouwkundige inventariseert nu op verzoek van Campus Werkspoor waar de behoeftes liggen van de gebruikers en legt dat naast het bestemmingsplan. Zo ontstaat er een beeld van wat er aangepast zou moeten worden.

 Foto's: Aad van Vliet, CC by NC 

Terug naar Over Werkspoor