Over Werkspoor

Het Werkspoorkwartier is gelegen tussen de Cartesiusweg en het Amsterdam Rijnkanaal in Utrecht. Het gebied bloeit en bruist en is volop in ontwikkeling! Het is een plek waar steeds meer ondernemers neerstrijken. Van sportscholen en autobedrijven tot horeca en vele creatieve en circulaire makers. Ook als bezoeker is er vanalles te beleven. 


De ontwikkeling van het Werkspoorkwartier wordt gesteund door HUB-IN, een door de de EU gefinancierd project. Het doel van dit project is om historische stedelijke gebieden in Europa te behouden en te transformeren door middel van innovatie en ondernemerschap. De ambitie is om van het Werkspoorkwartier een 'cultureel en circulair maakgebied' te maken. En dat krijgt steeds meer vorm!


Op deze pagina kun je artikelen lezen over alles wat er speelt in het gebied. Interviews met ondernemers, nieuwtjes, verhalen over de geschiedenis en de meest recente informatie over de ontwikkelingen en ingrepen in het gebied. Ook delen we vier keer per jaar het verslag van het Werkspoor Kwartaal: een driemaandelijks bijeenkomst waar de laatste ontwikkelingen in het gebied worden gedeeld en waar ondernemers elkaar ontmoeten.

Zoek je een contactpersoon in het gebied maar weet je niet precies waar je moet zijn? Kijk dan even bij 'wie is wie'!

Over Werkspoor

Kom naar het Werkspoor Kwartaal!

Bij deze nodigen we je graag uit voor een zomers editie van het Werkspoor Kwartaal op maandag 24 juni 2024. Zo vlak voor de vakanties komen we bij elkaar om alles te horen over de ontwikkelingen in het gebied én om te proosten op een mooie zomerperiode. Iedereen is welkom!

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal 24 juni 2024

Na wekenlang regen werden we eindelijk getrakteerd op zon! Precies op tijd voor de zomerse editie van het Werkspoor Kwartaal met onze inmiddels traditiegetrouwe BBQ. We waren deze editie te gast bij Handige Meeuwen; een familiebedrijf, opgericht door broers Zeger en Rick. Het Werkspoor Kwartaal is altijd weer een moment om elkaar te ontmoeten en om te ontdekken wat er speelt in het gebied. Zo spraken we deze editie over de professionalisering van de gebiedsorganisatie, introduceerden we een nieuw aspirant-bestuurslid en kon je meer horen over de buurtbon vergroenen. Je leest er alles over in dit verslag.

Lees meer
Over Werkspoor

KABUL à GoGo breidt uit met crowdfunding

KABUL à GoGo heeft haar deuren in het Werkspoorkwartier met een knal geopend. Het openingsweekend was uitverkocht en erna volgden de eerste clubavonden. KABUL à GoGo noemt zichzelf de eerste community-gedreven HUB voor (elektronische) muziek, kunst en cultuur van Utrecht. En daar stoppen ze niet. 

Lees meer
Over Werkspoor

HUB-IN talentontwikkeling

Dankzij het HUB-IN programma heeft het Hof van Cartesius afgelopen jaar het eerste talentontwikkelingsprogramma uitgerold op Het Hof. Daarmee ondersteunden zij hun makers op en rondom Het Hof in hun professionele ontwikkeling. Dit programma was erg succesvol: meer dan 50 Hofleden namen deel aan de skills shares, deden cursussen, huurden expertise in, laste experimenteerruimte in en deden praktische vaardigheden op in drie groepsprojecten. Dit resulteerde in nieuwe artistieke producten en diensten, vaardigheden, kennis en zakelijk inzicht.

Lees meer
Over Werkspoor

Doloris Anoma Maze opent haar deuren in Cartesius

Het Werkspoorkwartier is volop in beweging maar ook de andere deelgebieden in Cartesius ontwikkelen zich. Op de Tweede Daalsedijk in Wisselspoor stap je straks een prikkelend avontuur, een wereld vol verwondering en magie binnen. Op 23 mei opent Doloris Anoma Maze in Utrecht haar deuren. Wij spraken met initiator Joep van Gorp. 

Lees meer
Over Werkspoor

Vacature: Werkspoorkwartier zoekt directeur-ontwikkelaar

Om de volgende slag in de transformatie van het Werkspoorkwartier te maken is het nodig dat het gebied zich nog beter organiseert. Daarom is besloten de BKC uit te breiden met een professionele werkorganisatie die aan de slag gaat met actuele ontwikkelingen. Voor de bezetting van deze werkorganisatie zijn wij op zoek naar een directeur-ontwikkelaar.  

Lees meer
Over Werkspoor

Rechtstreex van de Boer in het Werkspoorkwartier

Mooi nieuws! Op 25 april opent Rechtstreex | van de boer in het Werkspoorkwartier bij Het Hof van Cartesius! Een wijkpunt waar je seizoensproducten van lokale voedselmakers kunt bestellen. Ter gelegenheid van de opening organiseren zij op 25 april en 2 mei tussen 16:00 en 19:00 een proeverij waarbij buurtgenoten kennis kunnen maken met het assortiment.

Lees meer
Over Werkspoor

Buurman wint Circular Award 2024

Buurman Utrecht wint samen met locaties in Rotterdam en Antwerpen de landelijke Circular Award in de categorie Business.

Lees meer
Over Werkspoor

Open Call Kunst Kade op de Nijverheid

De Nijverheid is een culturele vrijhaven in het Werkspoorkwartier met ateliers en creatieve werkplekken voor ruim 50 autonoom kunstenaars, ontwerpers en creatieve makers. Één van de expositieruimtes is de Kunst Kade (voorheen Kunst Koers). Voor deze ruimte staat tot en met 30 maart een Open Call uit.

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal - januari 2024

Op 24 januari 2024 vond er weer een Werkspoor Kwartaal plaats. Dit keer gevolgd door de jaarlijkse ledenvergadering van de leden van de BKC en een heerlijk diner verzorgd door Le Caterique. We hoorden alles over de nieuwste broedplaats in het gebied, de ontwikkelingen rondom Station Zuilen, het Werkspoor Festival en meer! Lees er alles over in dit verslag.

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Walter Bak van Schaalwerk

De meeste bedrijven in de Cartesiusdriehoek moeten plaats maken voor woonwijk Cartesius. Zo heeft dB’s onlangs een nieuwe plek gevonden in het Werkspoorkwartier. Maar hoe staat het met de andere bedrijven? Wij spraken Walter Bak van Schaalwerk. Zijn bedrijf zit helemaal achterin het puntje van het gebied aan de Locomotiefstraat. 

Lees meer
Over Werkspoor

Kom naar het Werkspoor Kwartaal!

Op woensdag 24 januari vindt er weer een editie van het Werkspoor Kwartaal plaats; een bijeenkomst waarop ondernemers en geïnteresseerden via korte pitches alles te weten komen over de ontwikkelingen in het Werkspoorkwartier. LET OP: De locatie is gewijzigd. We zijn deze editie te gast bij Kabul à gogo op de Gietijzerstraat 3. Dit is de oude locatie van Central Studio's. Deze editie op de agenda...
Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal - oktober 2023

Op 23 oktober 2023 vond er weer een editie van het Werkspoor Kwartaal plaats. Dit keer streken we neer in STOCK, de spiksplinternieuwe bedrijfsunits aan de Gietijzerstraat. We hoorden alles over de ontwikkelingen in het gebied, welke deelnemers aan de Open Call geselecteerd zijn en borrelden gezellig na. Je leest er alles over in dit verslag.

Lees meer
Over Werkspoor

Kunst in het Werkspoorkwartier | Winnaars Open Call

Afgelopen zomer heeft er een Open Call plaatsgevonden voor kunstenaars en creatief ondernemers om een artistieke interventie vorm te geven in het Werkspoorkwartier. Op deze Open Call zijn 18 inzendingen binnengekomen vanuit verschillende disciplines.

Lees meer
Over Werkspoor

Talentontwikkeling in het Werkspoorkwartier | Agenda

De ontwikkeling van het Werkspoorkwartier wordt gesteund door HUB-IN, een door de de EU gefinancierd project. Een onderdeel van HUB-IN is het ontwikkelen van talentontwikkelingsprogramma’s in het Werkspoorkwartier om de aantrekkelijkheid van het gebied voor jonge kunstenaars en culturele ondernemers te vergroten, culturele broedplaatsen te ondersteunen, en de samenwerking tussen verschillende partijen in het gebied te versterken. De Maakruimte is een van de partijen die deze programma's faciliteert. Hier vind je de agenda en meer informatie. 

Lees meer
Over Werkspoor

Kom naar het Werkspoor Kwartaal!

Op maandag 23 oktober 2023 vindt er weer een editie van het Werkspoor Kwartaal plaats; een bijeenkomst waarop ondernemers en geïnteresseerden via korte pitches alles te weten komen over de ontwikkelingen in het Werkspoorkwartier. Deze editie op de agenda...
Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Stefano Bakker van STOCK

Op dit moment is de laatste fase van de ontwikkeling van STOCK aangebroken; gloednieuwe bedrijfsunits in het Werkspoorkwartier. STOCK bevindt zich al in Amsterdam, Haarlem, Den Haag en strijkt nu ook neer in het Werkspoorkwartier. Wij spraken met Stefano Bakker, commercieel medewerker bij Fresch Real Estate, de ontwikkelaar van STOCK. 

Lees meer
Over Werkspoor

Open Call - Artistieke interventies - voor en door Werkspoor

Ben jij als kunstenaar, ontwerper, maker of creatief ondernemer gevestigd in Werkspoorkwartier en wil jij een artistieke interventie vormgeven waarmee je een nieuw licht laat schijnen op het gebied? Lees hier alles over de Open Call voor en door het Werkspoorkwartier!

Lees meer
Over Werkspoor

Vergoeding voor energiebesparende MKB-ers in Utrecht

Als MKB-er in de gemeente Utrecht is het mogelijk om tot 4.500 euro terug te krijgen op energiebesparende maatregelen. 

Dit kun je doen door energiebesparende maatregelen voor je bedrijf te nemen én het bonnetje uiterlijk 29 oktober 2023 in te leveren bij het subsidieloket van de gemeente Utrecht.

Lees meer
Over Werkspoor

Interview Daniel de Groot

Regelmatig strijken er nieuwe ondernemers neer in het Werkspoorkwartier. Zo ook Daniel de Groot. Daniel is meubelmaker en heeft zich samen met zijn compagnon David Hansen op de Vlampijpstraat 80 gevestigd. Het pand is een houtwerkplaats voor (hobby) meubelmakers, professioneel houtbewerkers en interieurbouwers. Er is een coöperatie opgericht voor o.a. oud-cursisten van cursuscentrum de Schrijn in Langbroek, waar Daniël ook lesgeeft. De coöperatie "Afdeling Houtbewerking" is vernoemd naar de afdeling houtbewerking die vroeger onderdeel was van het Werkspoor. Er zijn op dit moment twintig leden die samen zorg dragen voor het materiaal en delen in het mooie proces van houtbewerking. Wij spraken Daniel over zijn vak en het Werkspoorkwartier.

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal Zomer 2023

Op 28 juni vond er een zomerse editie van het Werkspoor Kwartaal plaats in de Kas van de Nijverheid. Met ruim veertig leden, zeven sprekers, een nieuwe ondernemer aan het woord, een heerlijk diner van restaurant Peuzel én een rondleiding langs de ateliers van de Nijverheid, was het - wat ons betreft - een geslaagde avond. In dit verslag lees je alles over de besproken ontwikkelingen in het Werkspoorkwartier. 

Lees meer
Over Werkspoor

Interview Sidi Lourizen

Er zijn de laatste jaren veel nieuwe ondernemers bijgekomen in het Werkspoorkwartier, maar er zijn ook bedrijven die hier al heel wat jaren zitten. Zo ook Garage Rocar aan de Tractieweg 93 en 89. Waarschijnlijk is de garage je wel eens opgevallen omdat er regelmatig aan mooie campers gesleuteld wordt. Goede reden om er eens langs te gaan en kennis te maken met Sidi Lourizen, eigenaar van de garage.

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal zomer 2022

Op 27 juni was de zomereditie van het Werkspoor Kwartaal. We waren te gast bij Werkspoorcafe De Leckere. Het was een hele gezellige middag met veel oude bekenden, maar ook veel nieuwe gezichten. De regen trok snel weg en de jaarlijkse barbecue kon na het kwartaal van start op het mooie terras aan de Werkspoor haven.

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Marinda Gaillard

In Campus Werkspoor is vorig jaar Houtwerk opgeleverd. Een volledig uit hout opgetrokken gebouw. In het pand zitten verschillende bedrijven gevestigd, en nu ze goed gesetteld zijn is het tijd om eens kennis te maken met deze nieuwe ondernemers in het Werkspoorkwartier. We gingen langs bij P2, een adviesbureau met ruim 65 werknemers, en spraken daar met Marinda Gaillard, manager/directie van P2.

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Mehmet Eroglu

Op de komende algemene ledenvergadering van 15 februari, stelt Mehmet Eroglu zich verkiesbaar als penningmeester van het BKC bestuur. Mehmet is een actieve ondernemer die naast zijn bedrijven veel andere functies heeft. We spraken met hem over zijn rol bij het Turks Cultureel Centrum op de Tractieweg en zijn ambities als bestuurder van gebiedsorganisatie BKC.

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Roberto Ackermann

Heel stil is deze maand een boulderhal geopend in het Werkspoorkwartier. En niet zomaar een, volgens eigenaar Roberto Ackermann is het de mooiste boulderhal van Nederland. Daar willen we meer over weten! We brachten een bezoekje aan de spiksplinternieuwe locatie van STERK in het voormalig Megafa-pand op de Schaverijstraat 52.  

Lees meer
Over Werkspoor

Onderzoek naar afval in het Werkspoorkwartier

Op vrijdag 19 november wordt er een walk-shop georganiseerd waar verschillende betekenissen van en perspectieven op 'afval' in het Werkspoorkwartier in kaart worden gebracht.

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Marja van Reijn

Aan de overkant van de Cartesiusweg wordt gebouwd aan een nieuwe Stadswijk. Marja van Reijn (links op de foto) praat ons bij over het project, de ambities en de planning. 

Lees meer
Over Werkspoor

Op zonnekracht vooruit!

Steeds meer Utrechtse bedrijven maken gebruik van zonnepanelen. Dat is niet gek: het toont duurzame ambitie en bespaart flink op de energierekening. Wil je ook op zonnekracht vooruit? Dit is hét moment om een quickscan met online adviesgesprek aan te vragen. Zo kom je snel te weten wat zonnepanelen op jouw dak kunnen opleveren en hoeveel subsidie mogelijk is. De SDE++ subsidie is open van 5 oktober tot en met 11 november 2021. Wees er dus op tijd bij en vraag de quickscan aan op utrecht.nl/zonopbedrijfsdak. De quickscan is bedoeld voor bedrijfsdaken met een oppervlakte van minimaal 100m2.

Lees meer
Over Werkspoor

Symposium Werkspoorkwartier creatief en circulair maakgebied

Wat zijn ingrediënten voor een succesvolle circulaire gebiedstransformatie? Onderzoekers, studenten en ondernemers uit Werkspoorkwartier delen graag de geleerde lessen voor toekomstige circulaire gebieden. Het symposium op vrijdag 8 oktober is dé kans om kennis op te doen en geïnspireerd te raken door praktische voorbeelden uit het Werkspoorkwartier. 

Lees meer
Over Werkspoor

Adopteer een boomspiegel en vier het boomspiegelfeest

Op zaterdag 9 oktober 2021 vindt het Boomspiegelfeest weer plaats in Utrecht. In aanloop naar deze dag nodigt Utrecht Natuurlijk alle inwoners en ondernemers van Utrecht uit om een boomspiegel - de kale ruimte rondom een boom - te adopteren. Ze nemen dan zelf, of met de buren, het beheer van deze plek over van de gemeente. Hoe meer mensen een boomspiegeltuin in hun buurt aanleggen, hoe meer kleine bloemenoases er in de stad ontstaan die samen zorgen voor vrolijke, biodiverse en levendige straten.

 

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal zomer 2021

Met ruim 65 bezoekers was het eerste Werkspoor Kwartaal na de corona lockdown weer als vanouds goed bezocht. We werden deze editie ontvangen door het ontwikkelconsortium Cartesius op het terras van dB’s. Aan bod kwamen de laatste update's van het BKC bestuur en de BKC werkgroepen, een oproep vanuit de Cartesiusdriehoek, de komst van Nar - Cafe der kunsten, leerde we de ontwikkelaar van het hotel aan de Vlampijpstraat kennen en werd het contract voor het collectief cameratoezicht getekend. 

Lees meer
Over Werkspoor

Omgevingsvisie Werkspoorkwartier

Op donderdag 3 december 2020 werd tijdens een participatieavond de concept omgevingsvisie Werkspoorkwartier voorgelegd en besproken. De opmerkingen van aanwezigen zijn inmiddels verwerkt. Welke opmerkingen verwerkt zijn is terug te vinden in een bijlage van het document. 

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Guido Vos

Hoewel het Werkspoorkwartier bekend staat om zijn ondernemers en bijzondere evenementenlocaties, is het ook voor zon 55 huishoudens hun woonplek. Aan de Keulsekade staan een aantal woningen, en langs de Cartesiusweg ligt een hele rij met woningen. De bewoners van het Werkspoorkwartier zijn erg betrokken bij hun omgeving en goed op de hoogte van wat er speelt. We vroegen de secretaris van de Bewonersvereniging Cartesiusweg, Guido Vos, hoe het is om hier te wonen.

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Harry Emous

Het Cartesiusgebied heeft drie deelgebieden: Het Werkspoorkwartier, De Cartesiusdriehoek en het Demka terrein. Dat laatste is bij de meeste mensen niet erg bekend, vandaar dat we op bezoek gingen bij Harry Emous, vastgoedbeheerder bij Spuigroep en voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van Demka.

Lees meer
Over Werkspoor

Keurmerk Veilig Ondernemen

De Bedrijvenkring Cartesiusweg voorziet in de werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen. Deze werkgroep heeft structureel overleg met gemeente, brandweer en politie over het schoon, heel en veilig houden van het bedrijventerrein. Daar waar extra aandacht nodig is, wordt een actieplan gemaakt. Zo koopt de BKC bijvoorbeeld extra surveillance in, zodat er op rustige momenten een surveillance auto rondrijdt in het gebied. 

Heb je een vraag voor de werkgroep KVO? Stuur dan een mail. Wil je melding maken van vervuiling, overlast of kapotte zaken in de openbare ruimte? Maak dan gebruik van de Slim melden app

Lees meer
Over Werkspoor

Werkspoorboekje: praktische reisgids voor ondernemers

In het Werkspoorkwartier hebben veel creatieve en circulaire ondernemers een plek gevonden, in de gebouwen van Het Hof van Cartesius, de Werkspoorfabriek, bij de Nijverheid, in de Havenloods en elders. Voor ondernemers die meer houvast zoeken in deze roerige tijd is het Werkspoorboekje ontwikkeld.

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Sley Popal

Mitros is al flink wat jaren geleden vertrokken uit het Werkspoorkwartier. Over het pand dat ze achterlieten op de Vlampijpstraat gingen al langer geruchten dat het een hotel zou worden, maar veel beweging was er niet. Tot een paar maanden geleden. We spraken met Sley Popal (links op de foto) over zijn dromen in het Werkspoorkwartier. 

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Hilde Eleveld

Over de Tractieweg zie je regelmatig de wagens van Stadsbedrijven rijden. Hierin rijden de mensen die vanuit het Werkspoorkwartier de stad Utrecht schoon, heel en veilig houden. Hilde Eleveld is sinds mei 2019 hoofd bedrijfsvoering. We gingen in gesprek over wat Stadsbedrijven eigenlijk betekent voor het Werkspoorkwartier. 

Lees meer
Over Werkspoor

De BKC-werkgroep denkt mee over invoering betaald parkeren

Gemeente Utrecht heeft eind 2019 besloten dat er op termijn, na oplevering van de eerste woningen, betaald parkeren wordt ingevoerd in het Werkspoorkwartier. Dit om de bouw van woningen in de Cartesiusdriehoek mogelijk te maken. De Cartesiusdriehoek wordt een autoluwe woonwijk met weinig parkeerplaatsen. De gemeente wil voorkomen dat de toekomstige bewoners toch een auto kopen en deze in het Werkspoorkwartier parkeren.

Lees meer
Over Werkspoor

Op naar meer groen en meer wandel- en beweegmogelijkheden

Als het afgelopen Coronajaar ons iets geleerd heeft, is het dat er een grote behoefte is aan groen en beweegmogelijkheden in je eigen omgeving. Of dat nu bij je woning of bij je bedrijf is. 

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Arjen van der Schoot

Een van de ambities voor ons bedrijventerrein is om komende jaren te vergroenen. Tegenover de duivenmelkers aan de Vlampijpstraat zagen we van de zomer een mooie tuin in bloei staan die ons niet eerder was opgevallen. We werden nieuwsgierig: wie heeft die groene vingers, welk bedrijf gaat er schuil achter die blauwe gevel? We maakten een afspraak met Arjen van der Schoot van Audio Ease.

Lees meer
Over Werkspoor

Uitnodiging participatieavond visie

Op donderdagavond 3 december organiseert gemeente Utrecht een particiaptiebijeenkomst over de concept gebiedsvisie van het Werkspoorkwartier. Er is hard gewerkt aan het actualiseren van de ontwikkelingsvisie uit 2012. Lees het concept stuk en praat mee! 

Lees meer
Over Werkspoor

Aanvragen Ondernemersfonds 2020/2021

Ieder jaar besluiten de ondernemers van het Werkspoorkwartier, DEMKA en Cartesiusdriehoek over de besteding van het Ondernemerfonds. 

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Vincent Schoutsen

Het Werkspoorkwartier wordt omschreven als een divers bedrijventerrein met veel creatieve maakindustrie. Wat maken die bedrijven dan? Een bedrijf dat zeker tot de verbeelding spreekt is Het Uitvindersgilde. Daar willen we meer van weten. We spraken met Vincent Schoutsen, uitvinder bij Het Uitvindersgilde.

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal Voorjaar/Zomer 2020

Het voorjaar van 2020 stond in het teken van de coronacrises. Geen bijeenkomsten, geen netwerkborrels en dus ook geen Werkspoorkwartaal. In plaats daarvan een video ronde langs verschillende plekken in het gebied om te kijken wat er in deze tijd gebeurd. 

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Carlo Tempelaars

Het Werkspoorkwartier kent inmiddels een aantal grote verzamelgebouwen waar veel kleine bedrijven gehuisvest zijn. Iedereen kent de Campus, de Schaverij, de Vlampijpateliers of ‘t Hof van Cartesius. Maar wie werken daar eigenlijk? 

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal Winter

Met 53 bezoekers had het eerste Werkspoor Kwartaal van 2020 weer een goede opkomst. Aan bod kwamen de ontwikkelingen aan de Gietijzerstraat, Nijverheidsweg en een update over de actualisatie van de Ontwikkelingsvisie Werkspoorkwartier. We waren te gast bij dB's. 

Lees meer
Over Werkspoor

Nieuwe koers BKC

De laatste maanden van 2019 is de Bedrijvenkring Cartesiusweg (BKC) bezig geweest met het formuleren van haar rol als ondernemersvereniging. Het Werkspoorkwartier is de afgelopen tien jaar flink veranderd en in de Cartesiusdriehoek staat een hoop te gebeuren. Ook de plannen voor de stadsboulevard en de stadsbrede woningopgave in gemeente Utrecht zetten de ruimte voor ondernemers onder druk. Dit vraagt van de ondernemersvereniging een andere rol en takenpakket.

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal Winter

Met 53 bezoekers had het eerste Werkspoor Kwartaal van 2020 weer een goede opkomst. Aan bod kwamen de ontwikkelingen aan de Gietijzerstraat, Nijverheidsweg en een update over de actualisatie van de Ontwikkelingsvisie Werkspoorkwartier. We waren te gast bij dB's. 

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Taco Jansonius

Het Werkspoorkwartier kent inmiddels een aantal grote verzamelgebouwen waar veel kleine bedrijven gehuisvest zijn. Iedereen kent de Campus, de Schaverij, de Vlampijpateliers of ‘t Hof van Cartesius. Maar wie werken daar eigenlijk? 

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal Herfst

Bij deze heerlijke editie van het Werkspoor Kwartaal werden we goed verwend door onze gastheren van de Sligro. Ook met het programma werden we verwend: een update over het Hof van Cartesius, een nieuw Paviljoen op Campus Werkspoor, een update over de Cartesiusdriehoek én een nieuwe culturele hotspot: De Machinerie. Lees hier het verslag: 

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Libertas Pascal

Sinds de zomer van 2017 is op het DEMKA-terrein een duurzame drukkerij neergestreken: Libertas Pascal. Wat is eigenlijk een duurzame drukkerij? We vroegen het Peter Voorbij. Hij regelt alles tussen offerte en factuur in voor Libertas Pascal. “Noem het ordermanager, projectmanager of accountmanager”. Dat doet hij samen met 12 andere collega’s. Op bovenstaande foto ook Peter Lagerweij, hij is eigenaar van Libertas Pascal. 

Lees meer
Over Werkspoor

Foodkerstmarkt in Basecamp van Campus Werkspoor

Op zondag 15 december organiseert Basecamp samen met Tim Culinair een Foodkerstmarkt.

Lees meer
Over Werkspoor

EFRO en HKU starten onderzoek in het Werkspoorkwartier

Vanuit het EFRO-project start HKU met een onderzoek naar hoe creatieve ondernemers (die vaak een opleiding aan de HKU hebben gevolgd) in Werkspoorkwartier werken.

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal zomer

Het is een zonnige dag op woensdag 3 juli. Ruim veertig ondernemers hebben zich verzameld in de groene binnentuin van ‘t Hof van Cartesius voor de jaarlijkse barbeque van ondernemersvereniging BKC. Opvallend is de vertegenwoordiging van het DEMKA terrein. Naast de vaste gezichten uit het Werkspoorkwartier nu ook nieuwe gezichten vanuit dat deelgebied. Voorafgaand aan de barbeque houden we een kort Werkspoor Kwartaal om iedereen bij te praten over de laatste ontwikkelingen op het bedrijventerrein.

Lees meer
Over Werkspoor

Zuilen Deelt! BUURTMAGAZINE zoekt redacteurs

Op vrijdag 8 november om 11.30 uur staat het startoverleg van de wijkredactie Zuilen Deelt! BUURTMAGZINE gepland. Voor deze redactie zijn ze nog op zoek naar schrijvers, fotografen, dichters en iedereen die goed op de hoogte is van het wel een wee in Utrecht Noord-West. 

Lees meer
Over Werkspoor

Maak het Werkspoorkwartier groen!

Maak het Werkspoorkwartier aantrekkelijker en groener door een geveltuintje aan te leggen. Bij de gemeente Utrecht is geld beschikbaar voor de aanschaf van planten voor het aanleggen van een geveltuintje, boomspiegel of plantenbakken.

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Roy Verhaag

De Werkspoorfabriek is geopend en via de Stadstuin zijn er een hoop nieuwe bedrijfjes gevestigd. Zo ook RROOK. Dit ontwerpbureau is onder andere verantwoordelijk voor het uiterlijk van de Werkspoorkwartier website, maar ook voor uitingen van museum Speelklok, het Midzomergrachtfestival en Paleis ‘t Loo.

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Rick Berkhout

In de gebiedsvisie van het Werkspoorkwartier staat dat er meer groen moest komen in het gebied. Wie weet kan het net gevestigde Donkergroen hier wel wat voor betekenen, De Vriendinnen van Cartesius gingen op bezoek bij Rick Berkhout, vestigingsmanager Donkergroen Utrecht.

Lees meer
Over Werkspoor

Stadstuin bijna open!

In de Werkspoorfabriek opent in augustus een fonkelnieuwe locatie van De Stadstuin. 

Lees meer
Over Werkspoor

Havenloods heeft deuren geopend

In de Vrijhaven ontwikkelt De Plaatsmaker twee panden, een daarvan is de Havenloods. 

Lees meer
Over Werkspoor

Mussen van het dak...

Ruimte voor Sinterklaas!

Lees meer
Over Werkspoor

Buurman Utrecht is geland!

het Werkspoorkwartier heeft er een nieuwe circulaire partner bij: Buurman Utrecht

Lees meer
Over Werkspoor

Asfalt wordt vernieuwd

In week 15 (8 t/m 12 april) wordt het asfalt vernieuwd op een aantal straten in het Werkspoorkwartier. 

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Eugenie Lindeman

Er wordt heel veel gesport in het Werkspoorkwartier. Onder andere bij Studio Bruis, opgezet door Eugenie Lindeman. Een gezellige plek om te werken aan je conditie en gezondheid. 

Lees meer
Over Werkspoor

Bouw Havenloods

Er wordt hard gebouwd op het voormalige Van Vliet-terrein bij de ingang van het Werkspoorkwartier. Hier bouwt DePlaatsmaker aan de Havenloods, een broedplaats voor ruim 60 nieuwe werkplekken voor kunstenaars en creatieven. In april trekken de eerste gebruikers in hun nieuwe ateliers.

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal winter 2019

We waren te gast in Campus Werkspoor. Onderwerpen die dit keer aan bod kwamen waren: Actualiseren Ontwikkelingsvisie Werkspoor, Opening bierbrouwerij De Leckere, Culturele Zondag Go West!, Exposities van HU en HKU studenten.  

Lees meer
Over Werkspoor

Werkspoorfabriek bijna klaar

In juni gaat een nieuwe locatie van de Stadstuin open in het Werkspoorkwartier. Kan je niet tot juni wachten? Neem dan tijdens de Culturele Zondag vast een kijkje.

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Janneke van Haastrecht

Het Werkspoorkwartier herbergt steeds meer creatieve bedrijven. Een van de eerste in deze categorie streek al neer in 2007. Het Instituut voor Audio- en Belichtingstechniek, mede-eigenaresse Janneke van Haastrecht vertelt over haar ervaringen op het terrein. 

Lees meer
Over Werkspoor

Koningin Máxima bij De Werkspoorkathedraal

Koningin Máxima hield vandaag een toespraak in De Werkspoorkathedraal tijdens het jubileum van IDH, dat zich inzet voor de verduurzaming van internationale handelsketens. Executive Director van IDH- Joost Oorthuizen, sprak vol lof over de De Werkspoorkathedraal als locatie.

Lees meer
Over Werkspoor

Campus Werkspoor geheel verhuurd en zalencentrum opgeleverd.

Campus Werkspoor betreft  de  BOL.com locatie die in 2017, door Lingotto samen met een aantal Utrechtse beleggers is aangekocht. De locatie ligt midden in het populaire Werkspoor Kwartier en is totaal circa 40.000 m² groot met een bebouwing van circa 11.000 m² 

Lees meer
Over Werkspoor

Filmtheater 't Hoogt komt naar het Werkspoorkwartier

Koningin Máxima hield vandaag een toespraak in De Werkspoorkathedraal tijdens het jubileum van IDH, dat zich inzet voor de verduurzaming van internationale handelsketens. Executive Director van IDH- Joost Oorthuizen, sprak vol lof over de De Werkspoorkathedraal als locatie.

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal Herfst 2018

Bij Peter Macco Experience Centre werd iedereen bijgepraat over de ontwikkelingen op het terrein. Onderwerpen die dit keer aan bod kwamen waren: Renovatie Vlampijpateliers, Culturele Zondag Go West!, De-Market, Central Studio's en de Werkspoortour. 

Lees meer
Over Werkspoor

Uitslag Ondernemersfonds Utrecht stemming

Op maandag 19 november kwamen ongeveer dertig ondernemers en pandeigenaren bijeen voor de jaarlijkse vergadering over de besteding van het Ondernemersfonds. Er waren dit jaar veel minder OZB betalers aanwezig om mee te bepalen waar hun geld heen gaat dan voorgaande jaren. 

Lees meer
Over Werkspoor

Winnaar ABN AMRO Circular Economy Awards

Super trots is Het Werkspoorkwartier op het feit dat het harde werken is beloond. Op 8 november 2018 ontvingen zij de award van beste circulaire werklocatie 2018!

Lees meer
Over Werkspoor

BNR Radio over Het Werkspoorkwartier

Artistiek leider van het Hof van Cartesius: Charlotte Ernst en Gabrielle Muris, projectmanager Erfgoed Werkspoor waren te gast bij BNR Radio. Hier vertelden de dames over Het Werkspoorkwartier en de gewonnen award voor het beste circulaire maakgebied van Nederland.

Lees meer
Over Werkspoor

De-Market. Nieuw concept voor De Vrijhaven Utrecht

Jos Witjes is nieuw ondernemer bij het Werkspoorkwartier! Zijn concept, De-Market, hoopt Jos te realiseren op een kavel binnen De Vrijhaven Utrecht. Op dit uitgestrekte binnen- en buitenterrein in het Werkspoorkwartier wordt een aantrekkelijke culturele hotspot voor stadsbewoners gecreëerd. Met een uitnodigend programma van beeldende kunst, films, theater en festivals. Dat is het plan. In een interview met Renée Meulman (stagiair marketing communicatie van het Werkspoorkwartier) vertelt hij over dit toffe concept, zijn ideeën en zijn plannen! 

Lees meer
Over Werkspoor

Interview met Martijn Groeneveld

Martijn Groeneveld vierde dit jaar zijn 25 jarige jubileum met zijn studio "Mailmen." Hij werd hiervoor geïnterviewd door 3voor12. 

Lees meer
Over Werkspoor

Werkspoorkwartier finalist ABN AMRO Circular Economy Awards

Werkspoorkwartier in Utrecht is één van de drie finalisten van de ABN AMRO Circular Economy Awards. De jury selecteerde Werkspoorkwartier in de categorie ‘beste circulaire werkgebied’.Het is een initiatief dat de pioniersfase al voorbij is, maar vol mooie ambities zit”. 
De vakjury roemt de betrokkenheid met de buurt en het bruisende karakter van het circulaire bedrijventerrein in Utrecht: “Één ding is zeker: in Werkspoorkwartier wordt serieus werk gemaakt van een circulaire toekomst.” 

Stem op Werkspoorkwartier Utrecht 

 

 

Lees meer
Over Werkspoor

Herstel schoorsteen

Terug op z'n plekkie

In 1939 kreeg het personeel van Werkspoor Utrecht een ontspanningsgebouw voor het personeel. Het ontwerp van het gebouw kwam van architect M.F. Duintjer. Directeur M.H. Damme van Werkspoor had Duintjer voor het ontwerp gevraagd. Het gebouw kreeg een bijzondere schoorsteen.

 

Lees meer
Over Werkspoor

EXboot

EXboot is nu officieel open met een expositie van Rosa Huibers.

Vroeger de locatie voor vermaak onder de dekens en nu bezit de boot pareltjes van kunstwerken!

Geïnspireerd door haar waarneming in de wereld om haar heen van fascinerend tot schokkend. De filmprojecties van Rosa Huibers komen tot leven in combinatie met de ruimte of een object. 
Lees meer
Over Werkspoor

Nominatie Beste Circulaire Werklocatie

Het Werkspoorkwartier is genomineerd voor de ABN AMRO Circular Economy Awards en maakt kans op de titel Beste Circulaire Werklocatie van Nederland! Bekijk hier het prachtige boekje Werkspoorkwartier creatief & circulair maakgebied wat ons hopelijk laat winnen! 

Lees meer
Over Werkspoor

Museum van Zuilen

Help het Museum van Zuilen!

Het Museum van Zuilen zoekt geldschieters om zo zijn voortbestaan te kunnen garanderen. Het museum kon de afgelopen negen jaar bestaan dankzij subsidies, maar die houden nu op. „Exacte berekeningen heb ik nog niet, maar we hebben zeker 40.000 euro nodig om door te kunnen”, zegt Wim van Scharenburg, oprichter van het museum.

 

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoorkwartaal Lente 2018

Op 7 maart vond de wintereditie van het Werkspoorkwartaal plaats in de werkruimte van de Schaverij

Lees meer
Over Werkspoor

Verslag Werkspoorkwartaal Zomer 2018

Op 27 juni vond de zomereditie van het Werkspoorkwartaal plaats aan de kade van De Nijverheid. 

Lees meer
Over Werkspoor

Eerste steen Werkspoorpad

Op 7 maart legde wethouder Paulus Jansen symbolisch de eerste steen van het Werkspoorpad

Lees meer
Over Werkspoor

Nieuwe website

Er is hard aan gewerkt, maar hier is hij dan: de nieuwe website van Wekspoorkwartier Utrecht. Een site voor alle geinteresseerden en betrokkenen van het gebied. 

Lees meer
Over Werkspoor

Nieuwsbrieven

Iedere paar weken verschijnt de Werkspoorkwartier Nieuwsbrief. Lees hier alle edities.

Lees meer
Terug naar