Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal winter 2019

14 feb 2019

We zijn te gast in Campus Werkspoor. Een bedrijfsverzamelgebied met als belangrijkste eyecatcher het voormalig Peguspand. In de theaterzaal worden we verwelkomd door Jurgen Overweg van Evident. Een van de vier investeerders:

“We zijn heel trots om te kunnen vertellen dat we sinds vorige maand helemaal vol zitten. Al onze bedrijfsruimtes zijn verhuurd, met name aan bedrijven in de digitale media sector. We zijn daarom al plannen aan het maken om uit te breiden met nieuwe locaties op ons eigen terrein. Verder verhuren we ook ruimtes aan De Plaatsmakers en de kunstenaars van 16X.

“Jullie zijn net binnengekomen via het cafe Basecamp. Daar zitten dagelijks ruim 100 mensen te lunchen. De borrel vindt zo plaats in onze net opgeleverde vergaderruimtes die ook door externen te huren zijn. Neem vooral een kijkje en we hopen jullie snel terug te zien.“

(tekst gaat verder onder de foto)

Jurgen Overweg bij Werkspoor Kwartaal | Aad van Vliet CC by NC

Actualisering Ontwikkelingsvisie Werkspoorkwartier

In 2012 is de Ontwikkelingsvisie Werkspoorkwartier gemaakt. Deze gaat komend jaar geactualiseerd worden. Huub Kloosterman, projectleider, neemt ons mee in de aanleiding en uitvoering van de actualisatie:

“De aanleiding van de Ontwikkelingsvisie was destijds dat het gebied een beetje stuurloos was. Er was geen identiteit en geen richting waar het gebied naar toe zou kunnen gaan. In de visie die we toen hebben ontwikkeld werden keuzes gemaakt: stadsgebonden bedrijven, een creatief werklandschap en geen woningbouw.

Grotendeels blijven deze thema’s overeind en blijft de visie gewoon van kracht. De behoefte aan actualisering komt vooral voort uit de (positieve!) veranderingen die hebben plaatsgevonden in het gebied en in de gebieden daaromheen. Er is veel aandacht voor het Werkspoorkwartier, het is een van de interessantse en spannendste gebieden van de stad door alle nieuwe energie die er door jullie ingestoken is de afgelopen zeven jaar. Ook de omgeving transformeert in de Cartesiusdriehoek en 2e Daalsedijk worden duizenden woningen gebouwd, de verkeersdruk neemt toe, en ook de vraag naar horeca en culturele voorzieningen groeit. Daarnaast hebben bedrijven binnen het Werkspoorkwartier zelf thema’s voor het gebied toegevoegd: Circulariteit en duurzaamheid zijn echt nieuwe pijlers voor het gebied die zeven jaar geleden nog niet benoemd werden.

(tekst gaat verder onder de presentatie) 

 Daarom moet de visie geactualiseerd worden. Hoe gaan we als gebied om met deze veranderingen, niet alleen in identiteit maar ook in fysieke inrichting. Het Werkspoorkwartier bestaat uit vele los van elkaar ontwikkelde eilandjes, moet daar meer verbinding of eenheid in komen, of juist niet? En hoe hou je de balans tussen de sinds lange tijd gevestigde ondernemers en nieuwe ondernemers die met een andere blik binnen zijn gekomen? En hoe zorg je ervoor dat de grond betaalbaar blijft?

Dit en andere vragen willen we gezamenlijk gaan beantwoorden. We bepalen dus samen hoe de actualisatie eruit komt te zien. Samen met het projectteam bestaande uit Wim Greijn (Gebiedsregisseur gemeente Utrecht), Twan Toonen (Projectleider), Eva de Graaff (Stedenbouwkundige) en ikzelf gaan met zoveel mogelijk mensen uit het Werkspoorkwartier in gesprek. Dit doen we door mensen uit te nodigen, maar ook door zelf bij mensen en bedrijven langs te gaan. Vervolgens zullen we alles dat we hebben opgehaald in een gemeenschappelijke bijeenkomst terugleggen en verder aanscherpen. De aftrap is in ieder geval vandaag.

Neem voor vragen over dit traject vooral contact op met Huub Kloosterman.

(tekst gaat verder onder de foto)

Huub Kloosterman bij Werkspoorkwartaal | Aad van Vliet CC by NC

 Realisatie Brouwerij De Leckere

Eric Oldenwald is directeur van Brouwerij de Leckere. Afgelopen maandag kwam een einde aan de 12 weken durende inhuizing van Brouwerij De Leckere in de prachtige Werkspoorfabriek.

“In 2016 zijn we voor het eerst in gesprek gekomen om ons hier in het Werkspoorkwartier te vestigen. Begin 2017 hebben we de beslissing genomen om inderdaad hierheen te komen en hebben in november 2017 ons Proeflokaal aan de haven geopend. En nu een jaar later is dan ook de brouwerij geopend. We zijn als Utrechtse Brouwerij begonnen in industrieterrein Lage Weide en zijn vanuit De Meern hier naar toe gekomen.

Wat leuk is van Brouwerij De Leckere is dat we heel bewust omgaan met onze omgeving. We maken dan ook biologische bier. En dat is niet eng, maar juist heel erg lekker. We zijn gekozen als lekkerste bier van Nederland. We werken ook circulair, wat ook belangrijk schijnt te zijn voor dit gebied: het bierborstel, de afval van mout vangen we op en wordt als veevoer aan biologische Jersey koeien gegeven. Ook op energiegebied zijn we duurzaam bezig: als een van de eerste grotere brouwerijen zijn we helemaal van het gas af en over een paar jaar zijn we geheel zelfvoorzienend. De eerste zonnepanelen liggen er al.

Als brouwerij hebben we nu ook een eigen bron geslagen op de Utrechtse Heuvelrug zodat we ons eigen water kunnen oppompen.

Kom vooral langs in onze nieuwe brouwerij, we geven geregeld rondleidingen.

(tekst gaat verder onder de foto) Eric Oldenwald, tijdens Werkspoorkwartaal winter 2019 | Aad van Vliet CC by NC

 

Culturele Zondag Go West

Op 14 april strijkt de karavaan van Culturele Zondagen neer in Utrecht West en dus ook in het Werkspoorkwartier. René van der Giessen, projectleider van Go West, zoals deze editie heet, kwam een update geven over het programma: 

"Vorige editie van het Werkspoor Kwartaal stond ik hier ook om jullie op te roepen om mee te doen met de culturele zondag en daar hebben velen van jullie gehoor aan gegeven. Het thema van deze zondag is Go West, verhalen van heden, verleden en toekomst. Onder de sporen, in Lombok en Oog en Al hebben we vooral de samenwerking met bewoners gezocht, maar hier in het Werkspoorkwartier en Cartesiusdriehoek werken we vooral samen met ondernemers en culturele initiatieven."

"Op alle grote publiekslocaties is wel een programma te volgen: De Nijverheid, Central Studio's, Werkspoorfabriek, Hof van Cartesius, allemaal hebben we activiteiten. Ook zijn er verschillende rondleidingen, een theatrale bustour en een muziekoptredens onder andere bij dB's die zijn 25jarig bestaan viert. Zorg dus dat je de zondag in je agenda hebt staan!"

(tekst gaat verder onder de foto)

45684187112 004708d0f4 z

Fotoexpositie: Ondernemen in Werkspoor

Tijdens het Werkspoorkwartaal gaf Renee Meulman, student aan de Hogeschool Utrecht, een kleine sneakpeak van haar afstudeerproject: portretten van ondernemers in het Werkspoorkwartier. Ook riep ze ondernemers op die nog niet op de foto stonden of ze ook onderdeel van expositie wilden worden en ze daar langs mocht komen. 

De expositie van Renee is op 14 april tijdens Culturele Zondag te bewonderen op een locatie in het Werkspoorkwartier.  

Tekst gaat verder onder de foto's

Renee Meulman, fotoexposities tijdens Werkspoorkwartaal | Aad van Vliet CC by NCFotoexpositie Renee Meulman tijdens Werkspoorkwartaal | Aad van Vliet CC by NC

 

Plattegronden 

De studenten van de HKU hebben zogenaamde "deep maps" gemaakt van het Werkspoorkwartier. Plattegronden die je net wat anders laten kijken naar het gebied en die er een onderwerp uitlichten. De studenten kunnen zelf het beste toelichten waar hun plattegronden over gaan, en op 14 april zijn ze weer te bewonderen tijdens de Culturele Zondag. Neem dan dus vooral een kijkje in de Vlampijpateliers!

Deep maps tijdens Werkspoorkwartaal | Aad van Vliet CC by NCDeep maps tijdens Werkspoorkwartaal | Aad van Vliet CC by NCDeep maps tijdens Werkspoorkwartaal | Aad van Vliet CC by NC

 

Foto's: Aad van Vliet, CC by NC
Terug naar Over Werkspoor