Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal Herfst

28 okt 2019

Bij deze heerlijke editie van het Werkspoor Kwartaal werden we goed verwend door onze gastheren van de Sligro. Ook met het programma werden we verwend: een update over het Hof van Cartesius, een nieuw Paviljoen op Campus Werkspoor, een update over de Cartesiusdriehoek én een nieuwe culturele hotspot: De Machinerie. Lees hier het verslag: 

Steven Bakker, Sligro Utrecht

“Welkom bij Sligro Utrecht” Steven Bakker, vestigingsdirecteur heet ons hartelijk welkom bij dit najaars Werkspoor Kwartaal. Steven vertelt dat deze Sligro anders is dan de reguliere Sligro’s. “Het is een meer stadse locatie en heeft daarom ook een mooiere gevel met baksteentjes dan de gebruikelijke groothandels op de bedrijventerreinen. De Sligro heeft twee zaken waar we groot in zijn: bezorging en zelfbediening. In deze vestiging richten we ons vooral op de zelfbediening. De bezorgingen handelen we af vanuit andere winkels. Door heel Nederland hebben we 50 locaties in drie verschillende formaten. Sligro Utrecht is een middenformaat. Wij hebben dan ook alle versdisciplines in huis en het hele jaar door een Kerstpakketten-showroom. Kom vooral kijken en proeven.” En dat is dan ook volop gedaan tijdens het Kwartaal. Aanwezigen werden flink in de watten gelegd en kregen een uitgebreide rondleiding door het pand.

Steven Bakker

Carl Warmerdam, Campus Werkspoor

De eerste spreker van het Kwartaal was Carl Warmerdam. Carl is door ontwikkelaar Lingotto gevraagd om een paviljoen te ontwerpen voor Campus Werkspoor. “Woody, zoals het gebouw heet, moet een paviljoen worden waar vooral “kleine” bedrijven kunnen gaan neerstrijken."

"Er komen acht units van ongeveer 200m2, deze kunnen naar eigen inzicht ingedeeld, gekoppeld en gesplitst worden. We focussen nu vooral op digitale media bedrijven zodat ze aansluiten bij de bedrijven in het hoofdgebouw. Door deze bedrijven te clusteren hopen we dat ze elkaar snel weten te vinden en er een gemeenschap ontstaat.”

“Het is een duurzaam gebouw met een houten constructie, vandaar de naam ‘Woody’. Er komen natuurlijk zonnepanelen en een sedum dak. Om Woody aan te laten sluiten met de omgeving wordt het een gebouw zonder poespas: robuust en functioneel. Midden in het gebouw komt een grote onderdoorgang zodat vanaf de parkeerplaats een doorkijk naar het campushart ontstaat. Ook de parkeerplekken krijgen een nieuw uiterlijk. Ze worden zo veel mogelijk bij elkaar gecentreerd en vergroend door het gebruik van grastegels.”

Woody wordt gebouwd tussen maart en november van het komend jaar.

 

Kees-Jan van Liere, update ontwikkeling Cartesiusdriehoek

Vorig jaar zomer werd bekend dat de Cartesiusdriehoek herontwikkeld gaat worden door onder andere MRP Development. Het leek ons daarom een goed idee om Kees-Jan van Liere, projectmanager bij MRP uit te nodigen om te vertellen hoe ver de plannen nu zijn. Hij begon zijn verhaal met het vertonen van een video over de plannen van het consortium met de Cartesiusdriehoek. 

“Momenteel zijn we druk bezig met allerlei contractuele afspraken tussen ons de NS en de gemeente rond te krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om procedurele zaken zoals het nieuwe bestemmingsplan. Er is daarom op dit moment nog niet heel veel nieuws te vertellen. Wanneer alle stappen zijn gezet nodigen we de omgeving uit voor een bijeenkomst om bijgepraat te worden en ook om mee te denken over de invulling van de ontwikkeling. Ik verwacht daar in het begin van het nieuwe jaar aan toe te zijn.”

Vanuit de zaal kwamen flink wat vragen. Iemand wilde weten welke functies behouden blijven in het CAB-gebouw. Kees-Jan: “Dat zijn we nu nog aan het onderzoeken, het moet in ieder geval een levendig hart van de wijk worden: een huiskamer met horeca en een cultuurfunctie.” Een ander wilde weten hoe deze programmering zich verhoudt tot wat er al gaande is in het werkspoorkwartier. Kees-Jan: “het plan moet nog gemaakt worden en de ontwikkelingen van het Werkspoorkwartier worden zeker meegenomen. We kijken daarbij ook naar wisselwerking tussen verschillende soorten huurder. We kijken dan ook naar de mogelijkheden voor huurders die niet de commerciële huur kunnen betalen maar wel een andere wezenlijke bijdrage leveren.”

Een andere vraag ging over de verbinding tussen de Cartesiusdriehoek en de omliggende gebieden. “De plannen zijn nog niet heel concreet. Wat wel met zekerheid gezegd kan worden is dat er een fietstunnel komt tussen de 2e Daalsedijk en de Cartesiusdriehoek. Ook wordt er een groene lus rondom de driehoek aangelegd die de verbinding kan zijn met het Werkspoorkwartier.”

Op de vraag of mensen mee mogen denken aan de ontwikkeling van de Cartesiusdriehoek reageert Kees Jan positief: “We hebben als uitgangspunt co-creatie, dus daar volgen zeker nog uitnodigingen voor.” 

Als laatste volgt de onvermijdelijke vraag: hoe zit het met de opbouw van het CAB-gebouw? “We zijn bezig met het maken van een nieuw ontwerp. We houden zoveel mogelijk vast aan het aantal woningen op het CAB-gebouw, maar onderzoeken hoe we het in de beleving minder fors kunnen maken.” 

Via de website cartesiusdriehoek.nl kan je je aanmelden voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en uitnodigingen te ontvangen voor informatiebijeenkomsten. 

 

Charlotte Ernst, tweede en derde fase Hof van Cartesius

De laatste tijd ontvingen we vaak nieuws vanuit ‘t Hof van Cartesius, mooie festivals, opening van Buurman, maar een update over het project zelf was alweer even geleden. En dat terwijl er weer veel staat te gebeuren. Charlotte Ernst, oprichter van ‘t Hof van Cartesius vertelde over de uitbreiding komend voorjaar:

“Na de bouw van de eerste fase is ‘t Hof in de positie gekomen dat we snel door kunnen groeien. We hebben een grote groep ondernemers die zich graag in ‘t Hof willen vestigen en financiers hebben meer vertrouwen in ons nu de eerste fase zo goed gelukt is. Samen met Triodos en het Stadsmakersfonds zijn we nu bezig om extra grond aan te kopen. De tweede en meteen derde fase van het gebied wordt opnieuw circulair gebouwd met circulair hout en staal. Daarnaast werken we aan een daktuin en een voedselbos tussen de gebouwen. Tussen de gebouwen creëren we ook een kweekvijver voor de natuurlijke wateropvang, we worden niet aangesloten op het riool. 

Ondanks dat we veel potentiële hofleden hebben zijn we nog op zoek naar een groter draagkrachtig bedrijf dat 100-200m2 nodig heeft en die past binnen het DNA van ‘t Hof.”

  

Rianne Brouwers, De Machinerie

Het pand waar nu nog Central Studios in gevestigd is, zal de komende twee jaar transformeren naar De Machinerie. Directeur van ‘t Hoogt Rianne Brouwers, een van de beoogde nieuwe partijen, kwam tijdens het Kwartaal de plannen toelichten. 

De Machinerie moet een plek worden waar de liefde voor film en bewegende beelden centraal staat. Er komen 4 filmzalen waarvan 2 flexibel te gebruiken zijn met in totaal 400 stoelen. Naast ‘t Hoogt landen ook partijen als Fotodok, de organisatie van het Nederlands Filmfestival en vele makers in het pand. Er komt ruimte voor educatie en ontwikkeling. Naast de filmzalen en een expositieruimte voor Fotodok komen er drie lagen met 1100m2 studio’s en kantoorwerkplekken.

Architect MONK, ook gevestigd in het Werkspoorkwartier, heeft het gebouw zo ontworpen dat je voelt en ervaart dat je op een makersplek bent. De inrichting van het gebouw faciliteert daarnaast ontmoeting. De gevel van het pand wordt ook aangepakt. Het moet iets spannends worden maar wat het precies wordt is nog niet duidelijk. 

Het college heeft nu ja gezegd op de plannen. De gemeenteraad bespreekt het plan in december van dit jaar. Als de raad akkoord is duur het nog ongeveer twee jaar voor De Machinerie haar deuren opent. 

 

Open Vlampijpateliers

In het weekend van 9 tot 11 november opent de Vlampijpstraat 50 haar deuren voor de open ateliers. Publiek kan deze dagen in de ateliers van de kunstenaars kijken. Bovendien is dit de laatste open dag voor de grote renovatie gaat plaatsvinden. Dus wil je het gebouw nog een keer in oude staat bewonderen, dan is dit je kans! 

 Foto's van de bijeenkomst door Aad van Vliet

Terug naar Over Werkspoor