Over Werkspoor

Interview met Walter Bak van Schaalwerk

10 feb 2024

De meeste bedrijven in de Cartesiusdriehoek moeten plaats maken voor woonwijk Cartesius. Zo heeft dB’s onlangs een nieuwe plek gevonden in het Werkspoorkwartier. Maar hoe staat het met de andere bedrijven? Wij spraken Walter Bak van Schaalwerk. Zijn bedrijf zit helemaal achterin het puntje van het gebied aan de Locomotiefstraat. 

Zodra je de grote loods binnenstapt is duidelijk dat hier bijzondere dingen gemaakt worden. Aan het plafond hangt een gigantische octopus, er wordt getimmerd aan een bar waar het bier getapt wordt met ledematen en er wordt een spel voor kinderen gebouwd met ouderwetse reiskoffers en weegschalen. We staan in de werkplaats van Schaalwerk. “Wij ontwerpen en bouwen interieurs”, vertelt eigenaar Walter Bak. “Het kan gaan van interieur van een restaurant, een bakkerij, een museum, maar ook merkactivaties op events en festivals. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachinemerk dat op de grote festivals een mobiele wasserette neerzet om naamsbekendheid te krijgen.” 


Schaalwerk is al vijftien jaar gevestigd aan de Locomotiefstraat. Ze streken als een van de eerste neer op deze plek en trokken vervolgens andere creatieve makers aan. “Het was hier betaalbaar en het is handig om bij elkaar in de buurt te zitten, dat versterkt elkaar. Je trekt met elkaar op, je leent elkaars auto, je kan elkaars restmaterialen gebruiken, noem maar op! Er ontstaat een soort lokale economie.” 

“Bij Schaalwerk werken tussen de 20 tot 30 zzp’ers. Dat zijn voor 90% Utrechters. Het gaat om timmermannen, lassers, tekenaars, ontwerpers, jongens die grafisch goed zijn. We doen het hele traject hier binnen Schaalwerk, dus we ontwerpen, bouwen, doen de grafische opmaak, zijn goed in audio/video én technische snufjes: dus interactieve interieurs. Bijvoorbeeld voor een museum als NEMO of het Spoorwegmuseum maken we interieurs waar kinderen door te doen iets leren.” 

“We zijn gespecialiseerd in enkele stuks, dat vind ik het allerleukste! Je bouwt iets één keer, je geeft ‘m aan degene voor wie je hebt gebouwd, die is dan heel blij en dan zie je het ding nooit meer terug. Dat heb ik het liefste! Maar in de praktijk maken we ook veel dingen die we steeds weer hergebruiken. Na gebruik op een festival halen we objecten uit elkaar en gebruiken de materialen weer in nieuwe ontwerpen. Dus best wel circulair eigenlijk maar het is vooral gewoon slim natuurlijk.” 

Schaalwerk heeft de loods van 2500m2 opgedeeld in een collectieve werkplaats voor houtbewerking, laswerkplaats, spuitcabine en een cnc-computergestuurde frees- en laserafdeling. Rondom zijn verschillende ateliers gebouwd en zijn stoffeerders, kunstenaars, een muziekstudio en een elektricien gehuisvest. “Zo hebben we alle disciplines in huis voor elk denkbaar project. Naast ons zit ook nog een transportbedrijf die onze interieurs vervoerd. En op fietsafstand van de stad! Dat is heel belangrijk want zowel onze zzp’ers als onze stagiaires komen voornamelijk met de fiets. Wat dat betreft zitten we op de perfecte plek en willen we helemaal niet weg.”

“Ons huurcontract loopt in 2027 af. We zijn al een tijd op zoek naar een nieuwe plek maar dat is heel lastig. Het is te duur of te klein. Daarom zijn we inmiddels ook buiten de stad aan het kijken. Dat wordt voor de meeste die bij ons werken of leren wel een probleem in verband met de bereikbaarheid. Bovendien vinden we het jammer om deze kant van de stad te verlaten omdat we veel samenwerken met andere bedrijven hier in de buurt. We blijven zoeken en hopen op tijd iets te kunnen vinden!”



Terug naar Over Werkspoor