Over Werkspoor

Interview met Vincent Schoutsen

05 nov 2020

Het Werkspoorkwartier wordt omschreven als een divers bedrijventerrein met veel creatieve maakindustrie. Wat maken die bedrijven dan? Een bedrijf dat zeker tot de verbeelding spreekt is Het Uitvindersgilde. Daar willen we meer van weten.

We spraken met Vincent Schoutsen, uitvinder bij Het Uitvindersgilde.

vincents zaad 1

Wat is Het Uitvindersgilde?

“We zijn een collectief van zes duurzame ondernemers die technische ondersteuning bieden aan de creatieve industrie. We zoeken daarbij de grenzen op van disciplines en combineren kunst met techniek, technologie met ambacht en creativiteit met constructie. Voor een theatervoorstelling heb ik bijvoorbeeld net een muzikale knikkerbaan gemaakt. De knikkerbaan is het instrument en de knikkers, zo groot als tennisballen, slaan de muziek aan. Maar we hebben ook een ex-vluchtelingenboot omgebouwd tot elektrische rondvaartboot in Amsterdam. Het is een drijvend kunstwerk dat rondvaarten doet terwijl vluchtelingen vertellen over de geschiedenis van nieuwkomers in de stad. We werken veel in opdracht, maar bedenken ook vaak zelf iets en gaan daar de hort mee op. We vertellen onze klanten dan: “We hebben weer iets moois bedacht!” En zo belanden we dan weer op een volgend festival.”

“We zijn echte experts. We hebben een eigen staal- en houtwerkplaats, maar zijn ook mechanisch heel sterk, we doen bijvoorbeeld ook aan machinebouw. Ikzelf ben natuurkundige en filosoof. Ik heb een master in grondslagen van kwantummechanica. Maar dat was zo theoretisch, dat ik er daarna volledig genoeg van had. Ik wilde iets met mijn handen doen, echt iets op de wereld zetten. En zo liep het!“

Het Uitvindersgilde begint in 2017 met de bouw van hun eigen loods in ‘t Hof van Cartesius. “In april 2018 was de loods klaar en zijn we er ingetrokken. Vanaf het begin van ‘t Hof van Cartesius zijn wij onderdeel van het plan. We kwamen in contact met de initiatiefnemers van ‘t Hof (Bianca en Charlotte Ernst) op bijeenkomsten over samen stad maken. We zochten namelijk een plek waar we met ons gilde terecht konden. Een plek met ruimte om te creëren en waar je lawaai mag maken, ook in de avond en in de weekenden. Zij hadden hun ontwikkelplan voor de Vlampijpzone en wij pasten daar eigenlijk perfect in! Ik heb geholpen bij de bouw van de eerste fase. En daarna hebben we onze eigen loods gebouwd.”

“Inmiddels is de volgende fase van ‘t Hof al weer opgeleverd. Ik vind het heel leuk dat we uitbreiden. Het schept mogelijkheden want er zitten veel leuke ondernemers bij. Zo komt er een lasersnijder, De Snijzaak, en het Boomhut-collectief die goed kunnen programmeren. Dat zijn al twee partijen waar ik sowieso mee ga samenwerken.”

Met deze uitbreiding zitten er ruim 120 ondernemers in ‘t Hof. “Of het lukt om met zo een grote groep nog datzelfde community gevoel te houden, moet zich uitwijzen. Dat maakt ‘t Hof nu juist zo leuk. Iedereen kent elkaar, het is net een grote familie. Het Hof is echt mijn huiskamer. Ik zie de jongens van de werkplaats vaker dan mijn eigen huisgenoten. Dat sociale gebeuren hoort er gewoon bij. Het is onze manier van werken en leven.”

“Ook buiten ‘t Hof hebben we contact in het gebied. Er is kruisbestuiving met andere creatieve plekken zoals De Nijverheid. Maar ook bedrijven als Hagedo en De Ridder zijn handig voor ons. Als ik iets nodig heb stap ik zo even op mijn fietsje. Het wordt steeds leuker in het gebied, er komen steeds meer creatieve en duurzame ondernemers bij. Dat zorgt voor een goede sfeer en de aanloop die het genereert is prettig!”

Terug naar Over Werkspoor