Over Werkspoor

Interview met Janneke van Haastrecht

06 dec 2018

Het Werkspoorkwartier herbergt steeds meer creatieve bedrijven. Een van de eerste in deze categorie streek al neer in 2007. Het Instituut voor Audio- en Belichtingstechniek. Wij spraken met mede-eigenaresse Janneke van Haastrecht.

(tekst gaat verder onder de foto)

janneke

“Net voor de crisis kochten mijn man en ik dit pand aan de Schaverijstraat om licht- en geluidstechnici op te leiden. We boden al 15 jaar opleidingen aan en huurden daarvoor verschillende ruimtes op allerlei plekken. Helemaal niet handig natuurlijk en een heel georganiseer, zo stonden de studenten bijvoorbeeld af en toe op een verkeerde plek. Het huren van ruimtes werd ook steeds duurder dus toen konden we net zo goed zelf iets kopen. We zochten iets op een bedrijventerrein want voor bepaalde projecten en opdrachten moeten we geluid kunnen maken. Dat moet je niet willen in een woonwijk, dat wordt sowieso gedoe. Via iemand van economische zaken van de gemeente Utrecht kregen we dit pand getipt, ze waren toen al bezig met nadenken over een meer creatieve invulling van het Werkspoorkwartier. Wij waren meteen enthousiast. De koop duurde uiteindelijk nog half jaar omdat wij met ons bedrijf niet in het toenmalige bestemmingsplan van dit bedrijventerrein paste. De provincie heeft toen specifiek toestemming moeten geven. 

“Inmiddels zijn we flink uitgebreid met onze opleidingen. We zijn een echte vakopleider met praktische vakken. We hebben een dagopleiding voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar oud. En daarnaast avondopleidingen voor mensen die al in het werkveld werkzaam zijn of mensen die zich willen omscholen. Op dit moment is onze opleiding podiumtechniek, waar je leert om de trekkenwand te besturen, echt razend populair. Bijna alle technici in Nederland die daar een opleiding voor zoeken, komen bij ons.”

“We runnen dit familiebedrijf nu met z’n drieën. Frans geeft opleidingen geluid en coördineert die ook zelf. Onze zoon Rick doet de marketing en werving van nieuwe studenten voor de dagopleiding. Ik doe de coördinatie van de andere opleidingen en alles wat met geld te maken heeft. Het loopt nu heel goed. Dat is ook wel eens anders geweest. Net voor de crisis kochten we dit pand. We zagen om ons heen steeds meer bedrijven failliet gaan. Ook wij kregen te maken met een terugloop in aanmeldingen voor onze opleidingen. We maakten ons zorgen over de leegstand op het bedrijventerrein. Toen mijn toenmalige buurman en bestuurslid van de BKC, Marc Vernooij, mij vroeg of ik zitting in het bestuur van de Bedrijvenkring wilde nemen ging ik daar graag op in. Het was natuurlijk niet de bedoeling dat de hele boel hier zou gaan verloederen.”

“Vervolgens heeft Bob (Scherrenberg) ons gered natuurlijk! Ik zie dat wel een beetje zo. Hij heeft het bedrijventerrein echt uit het slob gehaald. Hij heeft gezien dat hij iets moois met die oude panden kon doen. Daardoor zagen andere mensen dat ook. Nu gaat het echt heel goed. Iedereen blij, zo kan het gaan.”

 “Ik heb me altijd veilig gevoeld op het bedrijventerrein, ook al zijn we natuurlijk tot s’avonds laat bezig. Daarnaast is het goed bereikbaar met het openbaar vervoer en kun je hier gratis parkeren. Dat is voor onze studenten heel belangrijk. Ik hoop dus wel dat dat voorlopig zo blijft. We zitten soms na te denken hoe we het in de toekomst met ons bedrijf gaan doen, maar komende acht jaar zitten we hier nog wel!”

 

Terug naar Over Werkspoor