Over Werkspoor

Interview met Arjen van der Schoot

03 dec 2020

Tegenover de duivenmelkers aan de Vlampijpstraat zagen we van de zomer een mooie tuin in bloei staan die ons niet eerder was opgevallen. We werden nieuwsgierig: wie heeft die groene vingers, welk bedrijf gaat er schuil achter die blauwe gevel? We maakten een afspraak met Arjen van der Schoot van Audio Ease.

IMG 1916

“Wat leuk dat onze tuin jullie is opgevallen, zegt Arjen terwijl hij ons binnen laat. Ik stap binnen in een bijna Harry Potter-achtige omgeving: in de hoge ruimte zijn verschillende boxen ingebouwd, en achter ieder deurtje zit een andere kleine (studio)wereld verstopt. Vanaf de trap naar de bovenverdieping heb je een mooi overzicht over hoe de ruimte optimaal gebruikt wordt.

Geluidstechnici
“We zitten hier vanaf 2011 met zes/zeven geluidstechnici. We werken als sinds 1993 samen en waren gezamenlijk op zoek naar een pand. De makelaar liet ons eerst de ruimte zien waar nu Martijn Groeneveld zit met Mailmen, maar dat was voor ons te klein. Op de terugweg liepen we hierlangs en hebben het vervolgens gekocht. Overigens, net voor de neus van het kerkgenootschap Gods Liefde die hier jubelfeesten wilde geven, ze namen ons dat zacht gezegd niet in dank af.”

“We hebben onze studio's op zo’n manier gebouwd dat we rekening houden met de omgeving. Als geluidstechnici kan je omgevingsgeluid natuurlijk niet gebruiken, daarom zijn al onze studio’s geluiddicht via box in box constructies. Zelfs als er een steenslijper naast ons zou komen zitten, wat natuurlijk zomaar zou kunnen op een bedrijventerrein, dan kunnen wij gewoon doorwerken en hebben we geen last van elkaar.”

Werkspoorkwartier
“We zijn blij met het Werkspoorkwartier zoals het nu is. Ik vind het een terrein voor autogarages waar je af en toe een plukje hippies tegenkomt die iets doen wat hier niet hoort. En er is hier altijd leven: ik maak vaak s’nachts geluidsopnames van stille plekken, maar als ik dan terug bij de studio kom is het hier vaak nog een drukke boel hier op het terrein en dat is prettig.”

Verduurzaming
“Wat ik wel zonde vind is dat er te weinig gedaan wordt met al die platte daken hier op het terrein. Kom, ik laat je ons dak eens zien.” We lopen via een steil trappetje door een luik dat via een bijzondere constructie wordt opengehouden naar het dak. Daar staat een gezellige picknicktafel en er liggen wel 110 zonnepanelen.  “Kijk, deze hebben we zelf geplaatst. Het was wel even puzzelen hoe we het dak het beste konden belasten, maar dat ging uiteindelijk best simpel: We hebben een raster gemaakt van steigerhouten balken waar we losse collectoren op hebben gelegd Deze hebben we vervolgens verzwaard met stoeptegels en nu zijn we op een hele simpele en goedkope manier zelfvoorzienend geworden. De aanleg hebben we zelf gedaan en we waren in twee dagen klaar, zo makkelijk kan het zijn.”

“Onze warmte krijgen we nu door middel van een airco en ondanks dat we dat spannend vonden hebben we het nog niet koud gehad hierbinnen. En in de zomer, wanneer de zonne-energie hier over de randen klotst, brengt die airco ons natuurlijk ook verkoeling.”

“Ik snap daarom echt niet dat niet meer ondernemers dit doen. Kijk al die platte daken om ons heen! Waarom ligt het hier niet overal vol? We hebben zelfs de gasleiding weg laten halen zodat als hier ooit een nieuwe gebruiker komt die actief de leiding weer terug zou moeten leggen. Het is leuk als je thuis ook duurzaam bezig bent, maar pas in je bedrijf kan je echt zoden aan de dijk zetten. Hier gaat het over grote volumes en dan wordt het leuk.”

Tuin als waterberging
“En zo ging het ook met onze tuin die jullie was opgevallen. Een van ons had gelezen dat je het hemelwater beter niet het riool in kan laten lopen, maar de grond in moet laten zakken. Dus hebben we plantenbakken gemaakt waar het water in wegloopt en een grote regenton geplaatst. De hele zomer hebben we de tuin kunnen bewateren zonder kraanwater te hoeven gebruiken en ook de hele zomer lang hebben we als lunch grote salades uit onze eigen tuin kunnen eten.”

“Dit soort opgaven vinden we heel leuk. In ons werk moeten we veel nadenken, vaak kwam een oplossing tijdens een rookpauze. Maar ja, niemand rookt meer, dus nu zijn we in de tuin aan het scharrelen en komen de beste ideeën tussen het groen. Als iemand een keer wil komen kijken naar onze verduurzamingsacties, je bent meer dan welkom!”

Terug naar Over Werkspoor