Geschiedenis

Het Werkspoorkwartier is het gebied tussen de Cartesiusweg en het Amsterdam Rijnkanaal in Utrecht. In dit gebied stonden vroeger veel fabrieken. Hier zijn in de vorige eeuw tot de jaren ‘70 treinwagons geproduceerd. De Werkspoorkathedraal is een van de weinige hallen uit de Werkspoortijd die bewaard zijn gebleven.

Het Werkspoorkwartier is in de periode 1975-1985 herbestemd voor bedrijven. Daarvoor heeft de gemeente een nieuw stratenplan aangelegd en terreinen uitgegeven. In 2012 heeft de gemeente een nieuwe ontwikkelingsvisie voor dit terrein goedgekeurd. Lees hieronder verhalen over de geschiedenis van Het Werkspoorkwartier.

Geschiedenis

Het bedrijf Werkspoor

In 1913 vestigde het bedrijf Werkspoor zich aan de rand van Utrecht. Dit was het begin van een bloeiende industriële periode. 

Lees meer
Geschiedenis

Trots op Werkspoor

Peter Bastiaanse- bezoeker van Museum van Zuilen was zo onder de indruk van de Werkspoortafel (een stukje Werkspoor op schaal), dat hij besloot er een korte documentaire over te maken.

 

Lees meer
Geschiedenis

De schoorsteen als baken

In het Werkspoorkwartier van Utrecht herinneren de straatnamen, een werkhaven en slechts enkele gebouwen aan het industrieel verleden van Werkspoor tussen 1912 en 1983. Het symbool van industrialisatie, een schoorsteen, ontbreekt.

Lees meer
Geschiedenis

Ontwikkelingsvisie 2012

Na het vertrek van Werkspoor in de periode 1960-70 ontwikkelde het terrein zich als een gemengd binnenstedelijk bedrijventerrein. 

Lees meer
Terug naar Over werkspoor