Over Werkspoor

Werkspoorkwartier finalist ABN AMRO Circular Economy Awards

09 okt 2018

Werkspoorkwartier als circulaire koploper
De vakjury roemt de betrokkenheid met de buurt en het bruisende karakter van het circulaire bedrijventerrein in Utrecht: “Eén ding is zeker: in Werkspoorkwartier wordt serieus werk gemaakt van een circulaire toekomst.”

De finaleplek laat zien dat Werkspoorkwartier voorop loopt in de transitie naar een circulaire economie. Andere kanshebbende werkgebieden zijn Industriepark Kleefse Waard in Arnhem en bedrijventerrein C-mill in Heerlen.De voorselectie voor de Circular Economy Awards bestond uit 21 werklocaties en 22 regio’s in Nederland. Uit deze voorselectie nomineerde de jury de Utrechtse inzending als één van de drie finalisten in de categorie werklocaties, op basis van vooraf vastgestelde criteria, waaronder circulariteit in visie en organisatie, resultaat, interactie met de omgeving, materiaalgebruik en gezondheid.

Vanaf vandaag mag het publiek stemmen op de finalisten. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het BT Event in Rijswijk op 8 november 2018.

Voormalig industrieterrein nu circulaire broedplaats
De nominatie is een mooie erkenning van vakspecialisten voor de recente ontwikkelingen in het gebied. Steeds meer circulaire makers weten Werkspoorkwartier te vinden. In de vorige eeuw schroefden en lasten duizenden arbeidskrachten hier nog treinwagons en bruggen in elkaar. Na het vertrek van het bedrijf Werkspoor ontstond hier een gemengd bedrijventerrein. Met steun van de zittende ondernemers, creatieve initiatiefnemers, het Ondernemersfonds en Utrechtse kennisinstellingen transformeert het gebied nu tot een toonaangevende werklocatie voor circulaire en creatieve maakbedrijven.

Het Werkspoorkwartier verenigt veel aspecten van de circulaire economie. De oude fabriekshallen en haven van de voormalige machinefabriek Werkspoor worden niet gesloopt, maar krijgen nieuw leven als werklocatie en ruimte voor evenementen. Bij Het Hof van Cartesius bouwden ondernemers als collectief hun eigen, circulaire werkplek op een verwaarloosde bermstrook langs het spoor. Bezoekers uit de omliggende woonwijken volgen er workshops in meubels maken met gebruikte materialen en studenten doen onderzoek naar circulaire gebiedsinrichting.

Succesvolle samenwerking
Wim Pot, voorzitter van de Bedrijvenkring Cartesiusweg is trots op de nominatie: "Deze nominatie is een enorme stimulans voor alle partijen die zoveel energie gestopt hebben in ons bedrijventerrein. Het Werkspoorkwartier is de hotspot van Utrecht!”

Terug naar Over Werkspoor