Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal Zomer 2023

05 jul 2023

Op 28 juni vond er een zomerse editie van het Werkspoor Kwartaal plaats in de Kas van de Nijverheid. Met ruim veertig leden, zeven sprekers, een nieuwe ondernemer aan het woord, een heerlijk diner van restaurant Peuzel én een rondleiding langs de ateliers van de Nijverheid, was het - wat ons betreft - een geslaagde avond. In dit verslag lees je alles over de besproken ontwikkelingen in het Werkspoorkwartier. 

Herinrichting Gietijzerstraat, Walserijstraat, Vlampijpstraat
In het Werkspoorkwartier vindt een grote herinrichting van de openbare ruimte plaats. Deze start in de straten waar Eneco de nieuwe leidingen voor stadsverwarming legt. Daar waar de straten nu open liggen, zal de gemeente de straat meteen anders inrichten. Twan Toonen van de Gemeente Utrecht licht toe dat er samen met de werkgroep Groen Kwartiermaken van de BKC onderzocht is of een breder aantal onderwerpen gecombineerd kan worden om zo tot een fijner en veiliger Werkspoorkwartier te komen. Er is een plan van aanpak gemaakt waarin vergroening, 30 km/u zones, betaald parkeren en daarmee minder blik op de weg samenkomen. Tijdens de eerste fase van de herinrichting van het gebied krijgen de Gietijzerstraat, Walserijstraat en een deel van de Vlampijpstraat rode fietsstroken en plateaus op moeilijke kruisingen. Wanneer de volgende uitvoeringsfase gestart wordt heeft onder andere te maken met beschikbare uitvoeringsbudgetten.

Invoering betaald parkeren 
Aansluitend op de herinrichting van een aantal wegen in het Werkspoorkwartier zal er betaald parkeren ingevoerd worden, een ontwikkeling die in de hele stad Utrecht plaatsvindt. Na veel overleg met (en weerstand van) de Werkgroep Parkeren heeft de gemeente gekozen voor een venstertijd: betaald parkeren van 6.00 uur tot 11.00 uur. Op meerdere locaties in Utrecht is inmiddels bewezen dat dit werkt. Gemeente Utrecht is nog in gesprek met de Werkgroep Parkeren over vergunningen,  ontheffingen en andere maatwerk afspraken voor het bedrijventerrein. Om als bedrijf een vergunning voor parkeren in de openbare ruimte te ontvangen zijn er standaard regels van toepassing, zoals het aantal m2 van je bedrijf en het aantal werknemers. Parkeren op eigen terrein blijft vanzelfsprekend gratis. De gemeente komt op korte termijn met meer praktische informatie voor ondernemers in het Werkspoorkwartier.
 

Werkzaamheden Westelijke Stadsboulevard
In juni 2022 zijn de werkzaamheden aan de Westelijke Stadsboulevard gestart. René Spriensma, omgevingsmanager van de Gemeente Utrecht, deelt de planning met ons. Deze zomer zullen er rondom de Cartesiusweg een aantal grote ingrepen plaatsvinden, die nu voorbereid worden. Dit heeft invloed op de doorstroming van het verkeer. Gemeente Utrecht en de aannemer hebben samen een bouwteam gevormd en de meest optimale fasering van de werkzaamheden onderzocht.
Van 10 t/m 13 september zal er op de Nijverheidsweg enkel verkeer richting Oog in Al mogelijk zijn. Van 13 t/m 18 september zal het kruispunt Cartesiusweg / Locomotiefstraat afgesloten zijn. De Nijverheidsweg blijft via de Esso bereikbaar. Op Utrecht.nl/wsb en in de Bouwapp zijn alle werkzaamheden, het eindontwerp en alle updates in te zien en te downloaden.

Nieuwbouw Cartesius
Marja van Rijn, communicatiemanager van MRP vertelt over de laatste ontwikkelingen: "Op dit moment zijn de eerste 80 bewoners al in het groene gebouw ‘Solo’ getrokken. Daarnaast huisvesten we in samenwerking met gemeente Utrecht en het Leger des Heils op dit moment 130 Oekraïense vluchtelingen. We gaan nu starten met de 2e fase, de bouw van 770 koop-, huur- en sociale huurwoningen. We hebben veel ambities in het gebied; het borgen van welzijn van mens en dier én minder impact op de aarde. Daarbij wordt ook aansluiting gezocht met het Werkspoorkwartier, want we kunnen veel van elkaar leren. Onze ambities zijn groot en om ervoor te zorgen dat het niet enkel bij woorden blijft, zullen we op 11 juli om 14.30 uur in Nicoya tijdens een feestelijke bijeenkomst een convenant ondertekenen waarin we vastleggen dat de keuzes die we maken ook écht uitgevoerd en gemeten zullen worden. Iedereen is van harte welkom bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn." Aanmelden is verplicht en kan hier. 


Nieuwbouw bij de Nijverheid door stichting SETUP
Eind van dit jaar zal Stichting SETUP neerstrijken in een gloednieuw eigen ‘junglepaviljoen’ bij de Nijverheid. De aannemer start volgende week met de bouw van deze werkplaats, presentatie- en kantoorruimte van twee verdiepingen. SETUP houdt zich bezig met de relatie tussen mens en technologie. Hoe werken wij samen met technologie? En waarom zetten we technologie eigenlijk in? Kan dat ook anders? Door middel van onderzoek, artistieke interventies en ondersteuning van overheden en bedrijven wil SETUP mensen laten nadenken over de rol van technologie in de maatschappij. Zo ontwikkelden zij, gebaseerd op de welbekende pottenbak-scene uit de film Ghost, een robot waarmee je als mens samen met een robot een vaas kunt pottenbakken. De bouwperiode zal, als alles meezit, drie maanden duren. Dit najaar staat de verhuizing gepland.


Open Call aan alle creatieven in het Werkspoorkwartier
De BKC ondersteunt vanuit het Ondernemersfonds initiatieven in het gebied. Echter, op dit moment is er een extra financiële impuls van Europa beschikbaar om erfgoed te revitaliseren. Dit budget zal o.a. ingezet worden om de BKC te professionaliseren, voor de realisatie van een talentprogramma erfgoed én een viertal artistieke interventies in de openbare ruimte. Voor dit laatste onderdeel is er een Open Call, exclusief voor makers in het Werkspoorkwartier. Hier lees je meer!

DELTA Fiber
Op dit moment werkt DELTA Fiber aan de aanleg van glasvezelinternet in het gebied, ter vervanging van DSL. Nog tot 15 juli kun je gebruikmaken van een aansluiting vanaf € 45,- per maand, zonder aansluitkosten. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? DELTA Fiber beschikt over een lijst met adressen die mee kunnen doen.  

Nieuw in het werkspoorkwartier
Na afloop van de pitches mochten we Daniel op het podium ontvangen. Daniel de Groot is meubelmaker en heeft zich samen met zijn compagnon David Hansen op de Vlampijpstraat 80 gevestigd. Het pand is een houtwerkplaats voor (hobby) meubelmakers, professioneel houtbewerkers en interieurbouwers. Er is een coöperatie opgericht voor o.a. oud-cursisten van cursuscentrum de Schrijn in Langbroek, waar Daniël ook lesgeeft. De coöperatie "Afdeling Houtbewerking" is vernoemd naar de afdeling houtbewerking die vroeger onderdeel was van het werkspoor. Er zijn op dit moment twintig leden die samen zorg dragen voor het materiaal en delen in het mooie proces van houtbewerking. Iedereen is welkom, maar er wordt wel een bepaalde kwaliteit verwacht. Mocht je nog veel moeten leren, dan kan dat ook. Er worden namelijk ook namens de Schrijn lessen houtbewerking gegeven in het pand. Daniel is trots dat het ambacht ook door een nieuwe generatie geleerd en gedragen wordt. Wij spraken Daniel over zijn vak en het Werkspoorkwartier. 

RUIMTE gezocht:

ROOTS Premium GYM bevindt zich sinds 2016 in het Werkspoorkwartier en groeit hard. De gym wil daarom graag uitbreiden en is op zoek naar een permanente ruimte van ca. 50 - 100 m2. ROOTS biedt groepstrainingen, ruimte om zelfstandig te trainen, small-group trajecten en personal training in een comfortabele sfeer. Heb je een tip? Neem contact op met ROOTS of loop even binnen!

Bodhi Gym gevestigd op de Nijverheidsweg biedt onder andere bokszaktraining en Parkinson Boksen. Omdat hun huidige ruimte een trap heeft - een groot obstakel bij Parkinson's - is Bodhu Gym ook op zoek naar grotere ruimte (ca. 100 m2) op de begane grond. Heb je een tip? Neem contact op met Bodhi Gym.

Aansluitend op het Werkspoor Kwartaal werden de gasten getrakteerd op het jaarlijkse etentje van de BKC, dit keer perfect verzorgd door restaurant Peuzel. Het blijft droog, de biertjes smaken goed en er wordt flink genetwerkt door de aanwezigen. Daan Bramer van de Nijverheid laat ons op de valreep nog de verborgen hoekjes en bijzondere ateliers zien terwijl hij vermakelijk vertelt over het reilen en zeilen op deze broedplaats. Wist je dat BOOT122 meer dan 100 biersoorten schenkt? Op naar de volgende editie!

 
Ontwerp poster: Maartje de Goede. Huurder in de Havenloods, Werkspoorkwartier. 
Terug naar Over Werkspoor