Over Werkspoor

Verslag Werkspoorkwartaal Zomer 2018

12 jul 2018

Op 27 juni vond de zomereditie van het Werkspoorkwartaal plaats aan de kade van De Nijvherheid. Hieronder een kort verslag van de bijeenkomst: 

Net als vorig jaar hebben we tijdens het Zomer Kwartaal erg veel geluk met het weer. Op het zonovergoten terras van De Nijverheid staat de BBQ al klaar. Maar eerst gaan we nog naar binnen om daar meer te horen over de laatste ontwikkelingen in het Werkspoorkwartier. Hoewel het kwartaal dit keer net zo goed “Nijverheidskwartaal” had kunnen heten. Drie van de vier updates spelen zich af rondom de Nijverheidsweg:

Introductie De Nijverheid

42340034654 e0f9c81178 z

Daan Bramer en Jonathan Straatman heten ons welkom in De Nijverheid. Een atelier, werkplaats en expositieruimte die plek biedt aan 25 kunstenaars en creatieven. De Nijverheid is wel al geopend maar nog niet af. Er zijn plannen om op de kade een kunsttoren te bouwen met een multifunctionele ruimte onderin met daarboven ateliers. Op de kade liggen een aantal voormalig peesboten van het zandpad. Ook deze zijn omgebouwd tot ateliers en expositieruimtes, op eentje na. Dit wordt een klein museum om de herkomst van de boten te eren. De andere boten zullen iedere maand door een andere jonge opkomende kunstenaar in gebruik genomen worden

Dit wisten de meeste aanwezigen al, maar dan komt Daan met een echt nieuwtje: Ook de panden naast De Nijverheid krijgen een creatieve bestemming. Samen met SWK030 en Sophies Kunstprojecten wordt het hele terrein omgedoopt tot Vrijhaven Utrecht. Een complex met ruim 8000m2 ruimte voor in totaal meer dan 100 huurders. Er komen ateliers in verschillende prijsklassen, ruimte voor kleinschalige evenementen, muziek, theater en workshops. Meer informatie over Vrijhaven Utrecht is te vinden op de nieuw gelanceerde website.

Units4You

Yourick Fokker, fotograaf Aad van Vliet CC by NC

Yourick Fokke van Studio Raak begint zijn update met de complimenten aan iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van het Werkspoorkwartier. “Je ziet het gebied steeds meer aantrekkingskracht krijgen en dat komt door jullie, goed gedaan!”

Yourick is  betrokken bij de ontwikkeling van Units4You; 42 bedrijfsunits die gebouwd gaan worden aan de Nijverheidsweg 29. Hiervoor wordt het bestaande pand, dat aan Central Studios’ vastzit, gesloopt. Onderdelen van het gebouw zullen waar mogelijk worden hergebruikt. Verschillende partijen zijn al sinds 2010 bezig om te kijken hoe het pand, dat gemeentelijk erfgoed is maar geen beschermde status heeft, behouden kan blijven. Dit is helaas niet mogelijk gebleken.

De studio’s die na de sloop worden gebouwd kunnen kopers zelf afwerken, of worden gebruiksklaar opgeleverd. Er wordt gemikt op ondernemers en particulieren die een extra opslag/werkruimte nodig hebben. De eerste units zijn inmiddels gereserveerd. In september start de verkoop en een jaar later zal de bouw naar verwachting starten.

De mensen achter Units4You zijn ook nog met een ander project bezig: City Hub in Lage Weide. Een magazijn op afstand met groene stadstransport.


Werkplaats Overvloed

Aan de Nijverheidsweg 16C is nog een club kunstenaars neergestreken: kunstenaars, dansers, circustheater, fotografen en drukkers hebben elkaar gevonden in Werkplaats Overvloed. Hier vindt een overstroom tussen disciplines plaats en worden disciplines met elkaar gecombineerd. Via een succesvolle crowdfundigsactie hebben ze een mooie dansvloer kunnen aanleggen. Om extra inkomsten te genereren worden de ruimtes van Werkplaats Overvloed ook aan derden verhuurd.

 

Westelijke Stadsboulevard

panelen gemeente utrecht, fotograaf Aad van Vliet CC by NC

Op 11 juni zou een speciale bijeenkomst plaatsvinden om ondernemers bij te praten over de ontwikkelingen rondom de Westelijke Stadsboulevard. Die bijeenkomst is gecancelled omdat er te weinig aanmeldingen waren. Daarom zijn Margreet Kokshoorn, Jet van Rijnsberger en Alex Tsakmakis aangeschoven bij het Werkspoor Kwartaal. 

De Westelijke Stadsboulevard moet zorgen voor minder autoverkeer in de binnenstad van Utrecht. Door de versmalling van de weg zullen meer mensen andere manieren van vervoer moeten gaan gebruiken. Er is een speciale werkgeversaanpak opgezet om ondernemers te helpen hun personeel te motiveren om andere vervoersmiddelen te gebruiken.  

Tijdens de presentatie over de Stadsboulevard ontstond discussie over de gevolgen voor de bereikbaarheid van ondernemers. Mobiliteit is een grote zorg onder de ondernemers van het Cartesiusgebied. Afgesproken is dat Margreet Kokshoorn en Jet van Rijnsberger in een gesprek met het BKC bestuur verder praten over deze zorgen. 

 

 

 

Foto's: Aad van Vliet, CC by NC 

Terug naar Over Werkspoor