Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal zomer 2022

13 jul 2022

Op 27 juni was de zomereditie van het Werkspoor Kwartaal. We waren te gast bij Werkspoorcafe De Leckere. Het was een hele gezellige middag met veel oude bekenden, maar ook veel nieuwe gezichten. De regen trok snel weg en de jaarlijkse barbecue kon na het kwartaal van start op het mooie terras aan de Werkspoor haven.

Welkom door Marie-Christine - Werkspoorcafe De Leckere

"Welkom in Werkspoorcafe De Leckere. De Leckere ontstond vijfentwintig jaar geleden en was toen het eerste biologische bier van Nederland. In 2017 zijn we hier neergestreken en is het cafe geopend. De Werkspoorgeschiedenis van het gebouw is nog altijd goed te zien. Het geroeste stalen skelet was de basis voor de nieuwe gevel en in de vloer herken je nog het patroon van de vroegere spoorrails. We krijgen regelmatig oud-werknemers over de vloer die mooie verhalen weten te vertellen. Vorig jaar is de grond rondom het pand, inclusief de haven, gesaneerd. De bedoeling is dat je hier binnenkort kan gaan zwemmen. Om goed het water in en uit te kunnen worden er Venetiaanse trappen aangelegd naar de havenkom." 

Plan van aanpak parkeren: Twan Toonen - gemeente Utrecht 

Aangrenzend aan het Werkspoorkwartier wordt de nieuwe wijk Cartesius gebouwd. In deze wijk is de parkeernorm laag en er wordt betaald parkeren ingevoerd. Om te voorkomen dat er parkeeroverlast ontstaat in de omliggende wijken is de gemeente van plan om daar betaald parkeren in te voeren. Dit geldt ook voor het Werkspoorkwartier, en voor de bewoners van de Cartestiusweg en de Schepenbuurt. Het betaald parkeren zal in het voorjaar van 2023 ingaan. 

Voor het vormgeven van het betaald parkeren in het Werkspoorkwartier is de gemeente in gesprek met de werkgroep parkeren die is opgericht door de Bedrijvenkring Cartesiusweg. De BKC zou graag zien dat er 's nachts betaald parkeren wordt ingevoerd, maar daar zitten vanuit de gemeente nogal wat haken en ogen aan.

De invoering van betaald parkeren op ons bedrijventerrein is aanleiding om meteen met elkaar te kijken hoe parkeren in de toekomst georganiseerd moet worden. Wanneer er voor slimme parkeeroplossingen wordt gekozen is het wellicht mogelijk om de openbare ruimte beter te benutten, te vergroenen en op grote parkeerplaatsen meer bedrijfsruimte te bouwen. Gemeente Utrecht heeft projectleider Twan Toonen gevraagd om samen met Taco Jansonius van de werkgroep parkeren, het parkeren in de toekomst te onderzoeken. De volgende onderwerpen worden in dit onderzoek meegenomen:

- Venstertijden betaald parkeren
- Exploitatie van betaalde parkeerplaatsen 
- Mogelijkheid deelmobiliteit en transferia 
- Mogelijkheden naar verdichten op eigen kavels
- Vergroenen: het gebied is nu ingericht als een plek voor (vracht)auto's, hoe wordt het aantrekkelijker voor fietsers en voetgangers? 
- Bereikbaarheid bedrijventerrein en omliggende wijken 
- Verkeersveiligheid 

In september van dit jaar worden de conclusies van bovenstaande onderzoeken verwacht zodat in oktober besluitvorming kan plaatsvinden. 

 Schermafbeelding 2022 07 13 om 14.47.34

Uitvoering Westelijke Stadsboulevard: Renée Spriensma - gemeente Utrecht 

Zoals je hebt kunnen merken is de ontwikkeling van de Westelijke Stadsboulevard van start gegaan. Het projectteam van gemeente Utrecht is aanwezig om vragen te beantwoorden. De Cartesiusweg wordt pas in de zomer van 2023 heringericht. De werkzaamheden worden in de zomer gedaan omdat er dan 20% minder verkeer is. Ondernemers zien op tegen een enorme verkeersophoping. Uit onderzoek blijkt echter dat 20-30% van de gebruikers van de Cartesiusweg doorgaand verkeer is. De verwachting is dat deze route onaantrekkelijker wordt voor deze weggebruikers en dat zij een alternatieve route zullen gaan gebruiken. 
Aannemer KWS voert de herinrichting van de Westelijke Stadsboulevard uit en organiseert elke maandag tussen 14.00 en 15.00 uur een inloopspreekuur in buurtcentrum de OASE. Daar kan je terecht met vragen en ideeën. Vragen stellen per mail kan ook. 

Schermafbeelding 2022 07 13 om 14.48.31

Hercertificering KVO: Paul de Brabander - bestuurslid BKC 

Een veilige onderneming en bedrijfsomgeving zijn belangrijke voorwaarden om te kunnen ondernemen. De gemeente Utrecht maakt gebruik van het instrument Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Dit instrument is een hulpmiddel om het onderwerp veiligheid integraal, met een brede blik, te benaderen. De KVO werkgroep bestaat uit lokale ondernemers, de gemeente, de wijkagent en de brandweer. Samen werken we aan het veiliger maken van het ondernemen en de bedrijfsomgeving in het Cartesiusgebied.  

Eens in de drie jaar moet het keurmerk worden gehercertificeerd. Dit wordt gedaan door een enquête af te nemen onder alle ondernemers van het bedrijventerrein. Met deze input kan een plan van aanpak gemaakt worden voor de volgende drie jaar. Dus heb jij nou iets waarvan je graag zou willen dat dit de komende jaren wordt aangepakt op het terrein? Vul dan nu de enquête in: 

Wil je ook onderdeel worden van de werkgroep KVO? Neem dan contact op met de voorzitter van de werkgroep: Joeri Verhagen van de Werkspoorkathedraal.

 

Zeepkist pitches

Als laatste onderdeel van het Werkspoor Kwartaal konden ondernemers zichzelf of een project presenteren. Aan het woord waren: 

Pépé Heijenberg -  Studio Spes

Pépé is sinds kort, samen met zijn collega Sabien Engels gevestigd in de Havenloods, samen met nog 140 andere culturele ondernemers. Studio Spes maakt installaties waar kunst, psychologie en technologie in samen komen. Ze hebben onder andere een lichtkunsterwerk langs Merwede gemaakt en zijn nu bezig met een crowdfunding voor een installatie op de Neude: Desire Lanes. Bekijk dit project op Voor de Kunst

Selena Yang - Oooit Aart

Selena Yang is een kunst consultant en legt de verbinding tussen Nederlandse kunst en architectuur in China. Selena is dit jaar verhuisd, en heel geïnspireerd geraakt door ons gebied en de ondernemers hier. Ze heeft haar studio aan de Nijverheidsweg 27 Unit P waar op dit moment een expositie van internationale glaskunst te zien is (op afspraak). 

Desiree Coumans - Off The Grid Studio’s 

Off The Grid Studio’s is gevestigd in de nieuwe werkruimtes die zijn gebouwd achter Central Studios aan de Nijverheidsweg. "Off The Grid Studios is er voor de creatieve makende muzikant en/of producer die een ruimte nodig heeft waar 24/7 in gewerkt kan worden. Het is een mini-broedplaats, met 5 studio's variërend van 12m2 tot 40m2, waar samen en alleen gewerkt kan worden, waar cross-overprojecten kunnen ontstaan en waar gebruik gemaakt kan worden van elkaars kennis, netwerk en ervaring. Kom vooral een keer langs!" 

Bianca Ernst - Warmoes 

Er is een horecazaak bij gekomen in het Werkspoorkwartier: Warmoes in 't Hof van Cartesius op de Vlampijpstraat 94. "Van maandag tot en met zondag is Warmoes vanaf 9.00 geopend voor koffie (to go), lunch en een eetcafekaart. Kom vooral een keer langs, er is een groot terras en een fijne kinderhoek." 

Taco Jansonius - Typisch Taco

"Utrecht bestaat 900 jaar, en daarom zijn er het hele jaar door allerlei activiteiten. Ook in het Werkspoorkwartier. Op zondag 11 september wordt een bootexcursie georganiseerd vanaf de Werkspoorhaven. Onder begeleiding van kunstenaar Ruud Kuijer vaar je langs zijn kunstwerken bij Lage Weide. De zeven kunstwerken vormen het grootste beeldenproject in openbare ruimte van Nederland."

Mitch van Dijk - BASE GYM

In het souterrain van Campus Werkspoor zit BASE GYM, een modern fitnesscentrum op Nijverheidsweg 16A. "BASE GYM is dé plek waar werk en sport samenkomen. Sporten bij BASE GYM kan van 07.00 tot 20.00 van maandag tot en met vrijdag. Je bent welkom met of zonder collega’s. Ons doel is Een sportieve plek voor een ‘nog’ gezondere werkomgeving waar we samen werken aan jouw gezondheid."

Irafaanah - Bodhi Gym

"Ook bij Bodhi Gym werk je aan je gezondheid, maar dan door middel van (kick)boksen, yoga en crossfit. Bohdi Gym is al sinds twee jaar gevestigd aan de Nijverheidsweg 18V. Kom vooral een keertje langs om een van de lessen uit te proberen!"

 

 

Terug naar Over Werkspoor