Verslag Werkspoor Kwartaal Winter
Met 53 bezoekers had het eerste Werkspoor Kwartaal van 2020 weer een goede opkomst. Aan bod kwamen de ontwikkelingen aan de Gietijzerstraat, Nijverheidsweg en een update over de actualisatie van de Ontwikkelingsvisie Werkspoorkwartier. We waren te gast bij dB's.
Paul de Brabander, dB's
Paul de Brabander, directeur van dB’s, heet ons welkom in zijn bedrijf. dB’s is gehuisvest in het oude CAB-gebouw: Centrale Autoherstel Bedrijf. Dit bedrijf was onderdeel van NS en in het pand werden na de oorlog bussen uit hele regio onderhouden. Nadat het CAB zijn deuren sloot bleef het pand een hele tijd leeg.
dB’s, 25 jaar geleden begonnen op de Jagerstraat in Utrecht was 16 jaar geleden een van de eerste nieuwe gebruikers. Eigenhandig werden de studio’s, concertzaal en bar gebouwd en dB’s groeide uit tot dè plek voor Utrechtse muzikanten en muziek. dB’s telt maar liefst zeventien oefenstudio’s.
Er vinden per jaar 170 concerten plaats in de zaal, waarvan de helft concerten zijn met Utrechtse bands. De oude kantine is nu een café geworden: de kroketten zijn vervangen door tosti’s en veganistische/vegetarische maaltijden van Roots Rock Kitchen, en de koffie door een breed assortiment aan (Utrechtse) bieren. dB’s is 360 dagen per jaar van 09.30 tot 01.30 uur open en verwelkomt per jaar ruim 15.000 bezoekers.
Bedrijfsunits Gietijzerstraat
Architect Dennis Hauer van Urban Climate Architects praat ons bij over de plannen voor het lege kavel aan de Gietijzerstraat (klik op link voor presentatie). De Haagse belegger en ontwikkelaar Fresch heeft het architectenbureau gevraagd om te kijken wat de mogelijkheden zijn op deze locatie. In eerste instantie is gekeken of er een hotelfunctie mogelijk was, maar daar ging de gemeente niet mee akkoord. Nu is gekozen voor Stock: een concept voor high-end bedrijfsunits.
Op de begane grond komen ruimtes voor productiewerkzaamheden en showrooms, op de 1ste en 2de verdieping kantoor en vergaderruimte. De doelgroep die deze ruimtes kan gaan vullen is heel breed. Ingezet wordt op de maakindustrie die al dan niet een kleine front-office functie nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een klein winkeltje.
De duurzaamheidambitie is hoog en er wordt ingezet op veel groen en circulaire bouw. Het casco van het gebouw kan opnieuw uit elkaar gehaald worden, de vouwpuien worden geleased en gaan na gebruik weer terug naar de leveranciers. Op de daken ligt niet alleen groen maar ook pv-panelen om zonne-energie op te wekken. Er komt een bredere groene ruimte langs alle gebouwen die de hoofdingang omhelst en waar een wandelpad doorloopt die de Nijverheidsweg met de Tractieweg verbindt in parkachtige setting. De groene daken en terrassen voegen een verticale dimensie toe aan het groen. Er komen groene parkeerplaatsen met halfverharding, gelegen langs de achterkant en de zijkanten van de kavel. Per huurder wordt gerekend met 3 parkeerplaatsen, het is dus goed denkbaar dat deze ook door buurtondernemers gebruikt kunnen worden.
Planning is om na de zomer te starten met de werkzaamheden en het gebouw begin volgend jaar op te leveren. Bij interesse in de units kan contact worden opgenomen met Fresch: info@freschrealestate.nl.
Bedrijfsunits Nijverheidsweg
Yourick Fokker van Units4u geeft een update over de voortgang van de realisatie van de 42 bedrijfsunits aan de Nijverheidsweg, achter de machinefabriek. De oplevering staat gepland voor medio september van dit jaar. Er zijn nog dertien units beschikbaar om te kopen. Een aantal van de reeds verkochte units zijn gekocht door een belegger en zijn nu te huur. Onder de toekomstige gebruikers is o.a. een bedrijf dat op maat gemaakte aanhangers maakt, een loodgieter en een elektricien. Bij interesse in de koop of huurbedrijfsunits kan contact opgenomen worden met Units4You.
Daarnaast heeft Yourick ambitieuze plannen om Cityhub, een elektrisch goederenvervoer service gevestigd in Lage Weide, uit te breiden met een opslagboot aan de Nijverheidskade. Volgens Werkspoor Kwartaal is hopelijk meer te vertellen over dit plan.
Actualisatie Omgevingsvisie Werkspoorkwartier
Huub Kloosterman is ingehuurd door gemeente Utrecht om de gebiedsvisie Werkspoorkwartier van 2012 te actualiseren. Dat doet hij samen met Eva en Martine van Urbanext en de Vriendinnen van Cartesius. Het traject heeft even stilgelegen maar het streven is om bij het volgende Werkspoor Kwartaal uitgebreid in te gaan op de inhoud van de visie. Anders dan in de andere visie zal ook beschreven worden hoe de samenwerking tussen het gebied (de pandeigenaren en ondernemers) en de gemeente er uit moet zien om de gezamenlijke ambities te halen. Heb je hier vragen of ideeën over? Neem contact op met de Vriendinnen.
Foto's van de bijeenkomst door Aad van Vliet
Terug naar Over Werkspoor