Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal - januari 2024

26 jan 2024

Op 24 januari 2024 vond er weer een Werkspoor Kwartaal plaats. Dit keer gevolgd door de jaarlijkse ledenvergadering van de leden van de BKC en een heerlijk diner verzorgd door Le Caterique. De last-minute wisseling van locatie en de wegafsluitingen in het gebied zorgden voor een kleine logistieke uitdaging maar met wat vertraging konden we gezamenlijk om 17.15 uur van start! We hoorden alles over de nieuwste broedplaats in het gebied, de ontwikkelingen rondom Station Zuilen, het Werkspoor Festival en meer! Lees er alles over in dit verslag. 

Kabul à gogo
We zijn deze editie last-minute te gast bij een bijzondere plek die zich aan het voorbereiden is voor de grote opening; Kabul à gogo, de nieuwe broedplaats voor podiumkunsten en nachtcultuur in het gebied. We worden van harte welkom geheten door Omar Waseq. Hij is de nieuwe huurder van het voormalige pand van Central Studio’s op de Gietzijerstraat 3. Kabul à gogo omvat een grote zaal, een aantal kantoorunits en een buitenterrein. Het wordt een evenementenlocatie mét nachtprogramma.
We kennen Omar al uit het gebied. We herinneren ons allemaal de brand van zijn Filmcafé, nu zo’n drie jaar geleden. Sindsdien is Omar op zoek geweest naar een nieuwe locatie met veel mogelijkheden op het gebied van programmering en geluid. En die is nu gevonden. In Kabul à gogo zal er, naast ruimte voor podiumkunsten, ook een gelegenheid zijn om je verjaardag te vieren zoals je dat het liefste doet; met zijn allen opgepropt in de keuken. De (decor) keukens in de grote zaal bieden je straks - net als vroeger - de mogelijkheid om samen tegen het aanrecht te hangen. Er komen picknicktafels, een danszaal en de mogelijkheid tot dineren bij foodtrucks. En ook al ziet het er nu nog niet zo uit; de opening gaat toch écht plaatsvinden in de lente van 2024. Wij kunnen niet wachten! 


Impressie Kabul à gogo - Courtyard 

Stationsomgeving Zuilen
In 2021 is er door de gemeente Utrecht de omgevingsvisie Werkspoorkwartier vastgesteld, waarbij de BKC nauw bij betrokken is geweest. In deze visie staat dat station Zuilen beter aangesloten moet worden op de ingang naar het Werkspoorkwartier. De gemeente is nu in de fase aangekomen dat de plannen uit de visie, zoals o.a. het rechtdoor trekken van de Vlampijpstraat als fietsstraat en het verplaatsen van buurtcentrum de Oase, vorm kunnen gaan krijgen. Rachel Broekmeulen, projectleider van de gemeente Utrecht, vraagt ons om hierover mee te denken. Tijdens de aankomende bestuursvergadering op 5 maart zal er besproken worden op welke manier de leden van de BKC betrokken kunnen worden. Meer informatie is hier te vinden. 30 km/u maatregelen
We blijven nog even bij de ontwikkelingen in de openbare ruimte in het gebied. Twan Toonen van de gemeente Utrecht licht toe dat er op dit moment verschillende projecten spelen. “Met de invoering van betaald parkeren is afgesproken dat er door de gemeente ook geïnvesteerd wordt in vergroenen en verkeersveiligheid. Hiertoe is samen met de BKC een groenvisie opgesteld. Daarnaast is er een warmtetransportleiding van Eneco door het gebied gelegd en geldt er algemeen beleid om meer 30 km/u zones in te richten in de stad en op bedrijventerreinen. Het samenkomen van deze punten maakt dat er nu aanpassingen aan wegen gedaan kunnen gaan worden.
Het plan is om alles ten oosten van de warmtetransportleiding te herinrichten. Er zullen rode fietsstroken, drempels en plateaus bij de kruisingen komen. De kruising Nijverheidsstraat en Gietijzerstraat en de kruising Vlampijp en Julianastraat zullen verbeterd en daarmee veiliger worden, zonder af te doen aan de mogelijkheid tot doorgang van zwaar verkeer. De Gietijzerstraat en Walserijstraat worden flink vergroend en langs het werkspoorpad zal de kwaliteit van het bestaand groen worden verbeterd. Het ontwerp zal binnenkort middels dit wijkbericht in het gebied verspreid worden. Er kan dan op gereageerd worden. De werkzaamheden starten nog dit voorjaar. De wegen ten westen van de warmtetransportleiding zullen op termijn ook op een vergelijkbare manier worden heringericht, echter dit zal plaats vinden als ook hier budget voor beschikbaar is.”

Wandelingen in het Werkspoorkwartier
Beppie Spruit kwam zo’n 30 jaar geleden op de Cartesiusweg wonen. Opgegroeid in een dorp boordevol benauwende sociale controle was de anonimiteit van het braakliggende gebied een verademing. Door de jaren heen transformeerde het gebied van rauw en desolaat industrieterrein naar de bruisende plek die het vandaag is. En gedurende al deze tijd heeft ze er gewandeld dus als iemand het gebied op haar duimpje kent, dan is het Beppie. En waar ze in het begin haar vrienden meenam op tour door het gebied, biedt ze haar wandelingen nu aan voor iedereen die geïnteresseerd is. Inmiddels werkt ze ook samen met de verschillende locaties in het gebied en kunnen de wandelaars ook rondleidingen krijgen of een speciaal biertje drinken bij Boot 112. Er zijn drie soorten wandelingen; kies voor broedplaatsen, de graffiti- en muurschildering of de sexy wandeling met een snufje kunst. Of stel voor jouw bedrijfsuitje je eigen 'hotspotwandeling' samen. Hier ontdek je alles! En lijkt het je leuk om samen te werken met Beppie en ook jouw organisatie open te stellen voor ontdekkers van het gebied? Neem contact op met Beppie via www.werkspoorkwartierwandeling.nl. 

Werkspoor Festival
Joost Ruiter is programmamaker van het Werkspoor Festival dat plaatsvindt van 29 maart tot 1 april in de Werkspoorkathedraal. Het is een vierdaags festijn vol kunst, cultuur en lekker eten en drinken, ontstaan uit de wens om de deuren van de Werkspoorkathedraal te openen voor mensen die er normaal niet kunnen komen. Maar waarom niet groter dromen en het festival in het hele Werkspoor laten plaatsvinden? Er zijn zoveel mooie plekken. Wil je met jouw locatie aansluiten op het festival? Neem dan even contact op met Joost. 

Op de zeepkist
En dan een favoriet onderdeel van de avond, altijd vol verrassingen. De zeepkist.
We verwelkomen Sophia Anastasia, die namens zichzelf én alle andere kunstenaars die helaas op korte termijn de Vlampijpateliers moeten verlaten een oproepje doet; wie heeft er betaalbare ruimte beschikbaar? Een kleine plek is al genoeg. Contact opnemen kan via: https://www.sophia-anastasia.com/ Het goede nieuws is dat op de lange termijn de Vlampijp met haar kunstenaars terug zal komen. 

Daan Bramer (de Nijverheid) benadrukt hoe fantastisch het is in het Werkspoorgebied; hoeveel er gebeurd op het gebied van kunst en cultuur. En dat de gemeente zich hard maakt om het gebied te behouden; zowel in hun visie en gebiedsmanagement als binnen culturele zaken wordt de waarde van dit gebied gezien. En dat is uniek.

Bianca Ernst sluit zich hier volledig bij aan en benoemt bovendien hoe fantastisch het is dat dB’s kan landen op de Vlampijpstraat en dus behouden blijft in het gebied. Er blijven ontwikkelingen komen en het wordt steeds mooier. 

Word lid!
Als laatste roept Bianca op; word lid van de BKC! Niet alleen kun je twee keer per jaar heerlijk mee eten, belangrijker nog is dat je als lid zeggenschap hebt over het budget van het Ondernemersfonds Utrecht én dat alle leden samen een grotere stem hebben in gesprek met de gemeente. 

En daarmee komt het Werkspoor Kwartaal tot een einde. De aanwezigen die al wel lid zijn van de BKC blijven nog even voor de jaarlijkse ALV en het diner. Wil jij de volgende keer ook meedineren? Meld je dan hier aan als lid

Terug naar Over Werkspoor