Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal - oktober 2023

27 okt 2023

Op 23 oktober 2023 vond er weer een editie van het Werkspoor Kwartaal plaats. Dit keer streken we neer in STOCK, de spiksplinternieuwe bedrijfsunits aan de Gietijzerstraat. We hoorden alles over de ontwikkelingen in het gebied, hoorden welke deelnemers aan de Open Call geselecteerd zijn en borrelden gezellig na. Je leest er alles over in dit verslag.

Welkom door Stock
We zijn al lange tijd nieuwsgierig; wat is STOCK precies en hoe ziet het pand er van binnen uit? Deze editie waren we te gast in een van de bedrijfsunits van STOCK en Eldin (projectleider) heette ons welkom en gaf ons een korte introductie. Stock is een concept waarbij zowel vorm als inhoud hoog in het vaandel staan. Dat uit zich in robuuste, industriële architectuur en een multifunctionele, duurzame invulling. Er staat al een STOCK in Haarlem, Den Haag en Amsterdam en nu dus ook in Utrecht. Het pand bestaat uit 36 units en elke unit heeft 3 verdiepingen, een dakterras en een eigen parkeerplaats. Het pand heeft een open karakter; zo ontstaat er verbinding met buiten en de buren. Bovendien hebben de units een hoge isolatiewaarde en worden ze geleverd met alle nodige installaties. De gebruikers van het pand moeten voldoen aan de toegekende bestemming; creatieve industrie. Zo bevindt er zich al een kledingbedrijf, een architect, een bedrijf voor videoproducties en een webshop voor speelgoed. Wil je meer weten over STOCK? Lees dan hier het interview met Stefano Bakker.  

Hotel Popal
Op de hoek van de Vlampijpstraat, gelegen tegenover de brandweer, staat het voormalige Mitros kantoorgebouw. In dit pand wordt een bijzonder hotel gerealiseerd. Vanaf halverwege 2024 zijn de 87 kamers - elk met eigen thema - klaar voor de eerste gasten. Het voorgelegen kruispunt - tot nu toe erg onoverzichtelijk - zal door de Gemeente Utrecht verbeterd worden zodra zij de Vlampijpstraat anders gaan inrichten.  

Kunst in het gebied - winnaars Open Call
Afgelopen zomer heeft er een Open Call plaatsgevonden voor kunstenaars en creatief ondernemers om een artistieke interventie vorm te geven in het Werkspoorkwartier. Op deze Open Call zijn 18 inzendingen binnengekomen vanuit verschillende disciplines. Opvallend was dat er 12 samenwerkingsverbanden van verschillende locaties in het Werkspoorkwartier te ontdekken waren. De jury, bestaande uit Gabrielle Muris (projectleider Open Call), Pim Tieland (DePlaatsmaker), Cecilia Rebergen (kunstcommissie Gemeente Utrecht) en Rick Everts (senior beleidsadviseur Gemeente Utrecht en HUB IN) zijn uiteindelijk tot een selectie van vier robuuste werken gekomen. De winnaars zullen ieder
budget ontvangen om rond mei 2024 hun plan te realiseren. Overigens is de wens en het doel om ook de overige inzendingen te presenteren en via fondsen en lobby mogelijk toch een hele kunstroute in het gebied mogelijk te maken. De winnaars zijn;

  • Bas Ousosoren (De Havenloods) - Projectnaam: de Krul; een houten - technisch uitdagende - goedkeuringskrul voor het Werkspoorkwartier. Mooi in zijn eenvoud en gebaar. 
  • Jonathan Straatman & Colin Benders (De Nijverheid en Werkspoorfabriek) -  Projectnaam: sculpturale auto-installatie. Een spannend object wat zich door het Werkspoorkwartier kan verplaatsen. 
  • Taco Jansonius & Daniël Roozendaal (Hof van Cartesius) - Projectnaam: De Vertragende Blik. Een interdisciplinaire samenwerking bestaande uit grafisch sterke, visuele ingrepen die rustiger rijden stimuleren. Een project wat unaniem gekozen is. 
  • Etta Harkness Bartholdi en Roel Weerdenburg (De Haventuin) - Projectnaam: Rusted Roots; een overwoekerde stalen pergola die verwijst naar het verleden van het Werkspoorkwartier en waar een groene ontmoetingsplek kan ontstaan. 

Aan alle winnaars; gefeliciteerd!
Charlotte Ernst gaat in overleg met de makers en de gemeente om tot een mooie spreiding van locaties en disciplines over het gebied te komen. Ondertussen hopen we dat ook de niet-winnaars toch de middelen bij elkaar krijgen om hun plan te realiseren zodat er in het Werkspoorkwartier overal kunst zal zijn. 

Programma Talentontwikkeling 
Naast de Open Call is er vanuit HUB IN ook budget beschikbaar gesteld voor talentontwikkeling in het Werkspoorkwartier. De Havenloods, De Nijverheid en ‘t Hof van Cartesius geven hier ieder op hun eigen manier vorm aan. Sjaan van Riel heeft leiding over het deel van de Havenloods en licht toe hoe er geprobeerd wordt van elkaar te leren en te delen, te onderzoeken waar kennis en kracht zit. Het doel is een klimaat voor makers te creëren door het bieden van hulp bij ondernemerschap, het faciliteren van laagdrempelige ontmoeting en verschillende programma's, zoals een podium een meestergezelprogramma en makers ontbijtjes. Alles staat in het teken van verbinding en een mooie start voor de jonge maker. Meer lezen? Hier vind je meer informatie en de agenda.

Upcycle station in het Werkspoorkwartier
Het Werkspoorkwartier krijgt een eigen upcylepunt! Tegenover KidZity, tussen het Hof en de Houtwerkplaats op de Vlampijp zal vanaf de 2e helft van 2024 geëxperimenteerd worden met upcycling, hergebruik en het terug de stad in brengen van materialen. Hout, klein elektra, interieur en fietsen die worden ingeleverd bij het afvalscheidingsstation op de Tractieweg zullen naar het upcyclepunt gebracht worden. Hier wordt bekeken waar het materiaal naartoe kan; een kringloopwinkel, een repair café of bijvoorbeeld Buurman, de circulaire bouwmarkt. Het inzamelen blijft dus gebeuren op het afvalscheidingsstation, het upcyclen gebeurt straks op de Vlampijpstraat! 

Toekomst Werkspoorkwartier 
Het Werkspoorkwartier is al tien jaar volop in ontwikkeling. Dat vraagt goede samenwerking tussen ondernemers en eigenaren in het gebied, alsook met de gemeente. Om deze samenwerking professioneel voor te zetten en financiële middelen aan te wenden om projecten op te starten die het gebied nog beter maken, werkt de Bedrijvenkring Cartesiusweg (BKC) achter de schermen aan de oprichting van een gebiedsorganisatie. Deze zomer heeft de BKC gesprekken gevoerd met vastgoedeigenaren in het gebied. Ook zij zien het belang van een gebiedsorganisatie en doen graag mee. Komende maanden werkt de BKC verder uit hoe deze organisatie er uit kan te zien. Tijdens de ALV op 24 januari 2024 wordt er een besluit genomen. Zorg dat je er bij bent om mee te beslissen. Nog geen lid? Meld je dan hier aan. 

Op de zeepkist;
We eindigen de avond als altid met de zeepkist. En deze keer krijgen drie nieuwe horecaondernemers in het gebied het woord.
Zo mogen we vanaf 2024 Dolores in Utrecht verwelkomen; een bijzonder project dat al gevestigd is in Tilburg. Een interactief 3D doolhof om in te verdwalen waar meer dan 10 Utrechtse kunstenaars aan mee werken. Oprichter Joep omschrijft het als een wereldreis in 1 uur. Maar het beste is het om het vooral zelf te gaan ervaren als Dolores volgend jaar haar deuren opent op het Wisselspoor.

Warmoes in Het Hof van Cartesius heeft sinds kort een nieuwe uitbater; Fastwin. Warmoes is een fijne, creatieve plek en vegetarisch/veganistisch restaurant. Laagdrempelig, comfortabel en met veel ruimte voor kunst en initiatief van buitenaf. Denk aan comedy avonden, jamsessies, muziek en theater. 

In het Werkspoorcafe kun je tegenwoordig terecht bij De Proefzaak, een plek voor een goede borrel en speciaalbier - waaronder de Leckere -, lunch of diner (maar geen drie gangen.) In de vestigingen in Amsterdam en Ede heeft De Proefzaak bovendien een VR room en de wens is om dit ook in Utrecht te realiseren. Uitbater Pieter heet je van harte welkom!


Drukwerk ontworpen door Maartje de Goede - huurder in De Havenloods
Terug naar Over Werkspoor