Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal Herfst 2018

06 dec 2018

Met ruim vijftig bezoekers kwamen we op 31 oktober bijeen voor de herfsteditie van het Werkspoor Kwartaal. Locatie was dit keer familiebedrijf Peter Macco op de Nijverheidsweg 18. Jimmy Macco heet ons welkom en vertelt dat hij de fietsenwinkels van zijn ouders gaat overnemen. Net zoals vader Peter Macco de fietsenwinkel weer van zijn ouders heeft overgenomen.

(tekst gaat verder onder de foto)

44820584415 83720d9a20 z2

Peter Macco Experience Centre

We zijn te gast in het Experience center wat ze in 2015 hebben gebouwd. Tot die tijd had Peter Macco een fietsenwinkel aan de Amsterdamsestraatweg, maar met de komst van internet was er niet te concurreren tegen de goedkope online fietsenwinkels. Familie Macco besloot de gok te wagen en op te schalen met een nieuwe locatie: een magazijn, showroom en werkplaats in een. Voordeel is dat klanten hun fiets niet uit een boekje hoeven te kopen maar meteen een stukje kunnen proefrijden. Door groot in te kopen kan de prijs mee met de online winkels. Inmiddels lopen de zaken weer goed aan de Amsterdamsestraatweg en de locatie aan op de Nijverheidsweg.
Meer weten? Bekijk de bedrijfsfilm op de website.

(tekst gaat verder onder de foto)

30794435087 2cae756578 z

Renovatie Vlampijpateliers

Lou Vos vertelt over de langverwachte renovatie van de Vlampijpateliers op de Vlampijpstraat 50. Na 14 jaar lobby bij de gemeente om het pand te renoveren is de kogel door de kerk. De gemeente gaat het pand renoveren. De gehele voor- en achtergevel gaat er af. Er komt dubbelglas en het dak wordt geïsoleerd. Het idee is dat de energierekening omlaag gaat door de verduurzamingsmaatregelen en dat die besparing als huurverhoging door de kunstenaars betaald kan worden. De verbouwing start eind najaar 2019. Omdat er asbest in het pand zit moeten alle 75 beeldend kunstenaars en creatieven er tijdens de verbouwing uit voor acht tot tien maanden. Waar iedereen moeten worden ondergebracht is nog niet duidelijk. Streven is dat het pand in 2020 klaar is.

(tekst gaat verder onder de foto)

45684187112 004708d0f4 z

Culturele Zondag Go West!

Rene van Gissing projectleider bij Culturele Zondagen roept ondernemers op om mee te doen met het vervolg van Go West, tijdens de Culturele Zondag op 14 april 2019. Op 11 december vanaf 16.00 uur bij Schaalwerk op de Locomotiefstraat 4, is een bijeenkomst voor iedereen die een bijdrage wilt leveren aan dit culturele weekend. De vraag is hoe het Cartesiusgebied te presenteren. Te denken valt aan verhalen, wandelingen en exposities over het verleden, heden en toekomst. Meer weten? Neem contact op met Culturele Zondagen: L.Coomans@utrechtmarketing.nl

(tekst gaat verder onder de foto)

31863111638 5be546c222 z

De-Market, door Jos Witjes

Jos wilde al heel lang een plek in Utrecht creëren waar mensen verbonden worden door de basisprincipes van een Markt. Een plek waar je kunt verblijven en wordt verrast. Toen hij door Arna Notten, directeur van SWK, werd benaderd om mee te denken over de Vrijhaven aan de Nijverheidsweg ontstond het concrete plan voor De-Market. De-Market is gericht op de drie pijlers: Ambacht, innovatie en dagbesteding. De-Market is een plek waar lokale ambachtslieden hun producten maken, waar je deze kan proeven, delen en ervaren door een centraal horecapunt. De innovatie zit hem erin dat alle activiteiten, oud en nieuw, op een centrale plek samen komen. Bij De-Market kun je proeverijen verwachten, vergaderen, een broodbakcursus volgen of leren bier brouwen. De-Market bestaat uit een schakeling van gerecyclede containers die samen een gebouw vormen. Alles krijgt een festival-achtig sfeertje.  Momenteel zijn de vergunningaanvragen bij de gemeente in behandeling. In het meest gunstige scenario opent De-Market komende zomer haar deuren.

(tekst gaat verder onder de presentatie en foto)

 

45684221092 99b063f413 z

Toekomst Central Studio's

Gabrielle Muris vertelt over de plannen met Central studio’s. Bob Scherrenberg, eigenaar van de Werkspoorkathedraal en Werkspoorfabriek heeft onlangs ook het gebouw van Central studio’s gekocht. Dit gebouw hoort bij de oude werkspoorpanden maar is als zodanig niet meer herkenbaar. Doel is om het pand de industriële uitstraling weer terug te geven. Central studio’s blijft een evenementenlocatie maar er wordt gekeken hoe de exploitatie verbreed kan worden door het huisvesten van een poppodium, filmhuis of onderwijs. Momenteel wordt onderzocht wat de samenwerkingsmogelijkheden zijn. In de loop van 2019 wordt duidelijk hoe het verzamelgebouw gevuld zal worden.

(tekst gaat verder onder de foto)

45684227922 25c74424b4 z

Werkspoortour

Gabrielle Muris en Bianca Ernst hebben het initiatief genomen om de trots die zij voelen voor het Werkspoorkwartier zichtbaar te maken. In juni hebben zij en aantal creatieve ondernemers in het gebied samen met bewoners en het Museum van Zuilen de koppen bij elkaar gestoken rond de vraag: hoe maken we Werkspoorkwartier aantrekkelijker en beter vindbaar voor publiek en hoe kunnen we verleden, heden en toekomst zichtbaar maken?

Het idee is om stapsgewijs een interactieve Werkspoortour te ontwikkelen die bestaat uit 6 elementen:
1. Plattegrond en ‘reisgidsgids’ Werkspoorkwartier
2. Informatieborden historische gebouwen
3. Audiotour en Augmented Reality (via app verleden en toekomst gebouwen zichtbaar maken)
4. Letters Werkspoorkwartier als kunstwerken in de ruimte
5. Rondleidingen
6. Inzet gebiedswebsite en social media als ondersteunend platform

Zie hier de presentatie van de planenn.
Bianca roept iedereen op die een bijdrage wilt leveren aan 1 van bovenstaande plannen om contact op te nemen: bianca@hofvancartesius.nl. Bij het Ondernemersfonds is financiering voor de plannen aangevraagd en goedgekeurd.

Foto's: Aad van Vliet, CC by NC
Terug naar Over Werkspoor