Over Werkspoor

Verslag Werkspoor Kwartaal 13 november

20 nov 2024

Werkspoor Kwartaal - 13 november 2024

Zo vlak voor de drukke kerstperiode vond het laatste Werkspoor Kwartaal van dit jaar plaats. Tijdens het Werkspoor komen we samen om elkaar te ontmoeten en alles te horen over de laatste ontwikkelingen in het gebied. We werden deze editie hartelijk ontvangen door Donker Groep op de Tractieweg. In dit verslag lees je alles. 

DonkerGroep is een landelijk bedrijf met een vestiging in het Werkspoorkwartier. Zij hebben als missie om mens en natuur met elkaar te verbinden. Zo verzorgt DonkerGroep o.a. groene buiten- en binnenruimtes, van ontwerp tot realisatie en onderhoud. Ook leggen zij duurzame en circulaire speeltuinen aan. Dat alles gebeurt op een zo duurzaam en toekomstbestendig mogelijke manier. Daarom ontving Donker Groen in 2023 de prijs voor meest duurzame hovenier. De nadruk ligt op persoonlijk contact en verbinding en dat is voelbaar. De visie van de organisatie sluit bovendien naadloos aan bij de ambities van het Werkspoorkwartier om Werklandschap van de Toekomst te worden.

Werklandschappen van de Toekomst
Het gebied heeft zich aangemeld voor de subsidie ‘Werklandschappen van de Toekomst’. Deze subsidie is erop gericht bedrijventerreinen te ondersteunen om toekomstgericht, groen, gezond en klimaatbestendig te worden. Het Werkspoorkwartier heeft zich aangemeld als ‘Living Lab’, wat inhoudt dat innovatie, experiment en onderzoek centraal staan. Wat ons betreft zijn dit thema’s die in het DNA van het Werkspoor verweven zijn. Begin december zullen we horen of het gebied geselecteerd is om de financiële impuls te ontvangen en een nieuwe slag te slaan op het gebied van vergroening en klimaatadaptatie. 


Gebiedsorganisatie
We treffen elkaar in het magazijn van Donker Groep terwijl Warmoes ons van een drankje en snack voorziet. Roderik van Lith, directeur van de gebiedsorganisatie, vertelt ons waar we op dit moment staan en wat de plannen zijn voor de toekomst. Uit de vele gesprekken die Roderik in het gebied gevoerd heeft blijkt dat er een aantal belangrijke wensen zijn. De rode draad is ruimte voor groen en wandelpaden (een prettig leefgebied), een juiste programma mix aan bedrijvigheid en voldoende betaalbare bedrijfsruimte en natuurlijk blijven mobiliteit, verkeersveiligheid en parkeren belangrijke vraagstukken.

De gebiedsorganisatie wil hier de komende jaren richting aan geven middels drie belangrijke pijlers: gebiedstransformatie, community building en parkmanagement. Elke pijler zal gedragen worden door een trekker die samen met actieve werkgroepen invulling gaat geven aan verschillende thema’s.Het plan voor de gebiedsorganisatie wordt de komende maanden verder uitgewerkt en zal gepresenteerd worden op de ALV op 22 januari 2025. Wil je dus meestemmen over de toekomst van het gebied? Zorg dat je lid bent van de BKC en stem mee!

Stationsomgeving Zuilen
We geven het woord aan Peter Sterkenburg van gemeente Utrecht. De gemeente Utrecht wil
station Zuilen en de directe omgeving van het station verbeteren. De stationsomgeving moet een prettige plek worden voor bewoners, ondernemers en reizigers. Onderdeel hiervan is een nieuw gebouw waar ook buurtcentrum de Oase een plek krijgt. Ook wil Woonin op de locatie van het huidige Fantaziehuis woningen realiseren. De openbare ruimte krijgt een verbeterde uitstraling en de aansluiting op het Werkspoorkwartier wordt aangepakt. Mogelijk zal ook de brandweer een nieuwe locatie in het gebied krijgen. De gemeente onderzoekt op dit moment welke scenario’s er mogelijk zijn. Wat wordt de footprints van diverse blokken? Welke functies worden toegevoegd aan de pleinfunctie onder het station? Hoe wordt de invulling toekomstbestendig en flexibel?
Vanuit de aanwezigen worden zorgen geuit over geluidsoverlast vanuit het gebied naar de woningen, de parkeeropgave die er ligt voor het gebied en de verkeerssituatie op de Vlampijpstraat; factoren die de gemeente mee zal nemen in het vormgeven van het plan. Nadat er richting gekozen is, zal de gemeente in begin 2025 met de BKC in contact treden om feedback op te halen en verder te praten. 

HUB-IN Talentontwikkeling
Vanuit HUB-IN is er in 2024 een mooi talentonwikkelprogramma in de Havenloods gerealiseerd. Anna Sofia den Herder, werkzaam bij DePlaatsmaker, vertelt ons meer over dit programma voor Utrechtse makers, vormgegeven en gecoördineerd door huurders van de Havenloods. Meer dan 30 Utrechtse makers hebben gedurende een maand diverse workshops gevolgd om zichzelf op een artistieke en professionele manier te ontwikkelen. Er zijn interessante samenwerkingen ontstaan en er is veel geleerd. DePlaatsmaker onderzoekt op dit moment samen met de gemeente of er vervolg gegeven kan worden.

Hoor het Werkspoor
Met de realisatie van de vier kunstwerken, ook gefinancierd door HUB-IN, heeft ook de audiotour ‘Hoor het Werkspoor’ een update gekregen. Op basis van interviews met de kunstenaars werden vier teksten geschreven die het verhaal vanuit het perspectief van de kunstwerken vertellen. Over hun wensen voor het gebied (‘vertraag je blik!)’ en over het maakproces (‘twee uur zweten als een otter in 100 graden stoom!’). Wendy Veerhuis, producent van de audiotoer, laat ons het fragment van ‘de grootste pauperbak’ horen. De audiofragmenten zijn te horen in de audiowandeling 'Hoor het Werkspoor!'

Pitch your Project
Het bestuur van de BKC heeft besloten om ‘Pitch Your Project’ nieuw leven in te blazen en stelt voor hier €30.000,- vanuit het Ondernemersfonds (OfU) beschikbaar voor te stellen. Heb jij een plan dat bijdraagt aan een beter, mooier, leuker, duurzamer of veiliger Werkspoorgebied? En wordt dit plan collectief gedragen? Kom dan pitchen op de ALV op woensdag 22 januari 2025! De aanwezige leden zullen stemmen over de binnengekomen projecten en besluiten welke projecten al dan niet budget zullen ontvangen. Alle plannen zijn welkom! Heb je vragen of wil je een plan indienen? Neem dan voor 31 december 2024 contact op met Ramona via contact@werkspoorkwartier.nl

Ben je nog geen lid maar wil je ook graag mee stemmen en dineren? Meld je dan hier aan!

Zeepkist
En last.. maar zeker niet least. Wie kent ze niet; de Vriendinnen van Cartesius: Merel Daniel en Lara Simons.  Al meer dan 12 jaar zijn zij onafscheidelijk met het gebied verbonden, hebben ze iedereen gesproken bijeenkomsten georganiseerd en zich hard gemaakt voor een sterkere verbinding met de gemeente én de mogelijkheid om een biertje te kunnen drinken aan de Haven. Mede dankzij Merel en Lara is het gebied enorm getransformeerd en zijn we trots op waar we staan. Nu is het voor hen tijd om het stokje over te dragen aan Roderik en Ramona. Met een bos bloemen bedanken we hen voor hun jarenlange energie en inzet voor het gebied. En we vertrouwen erop dat we hen nog vaak zullen blijven zien. Want laten we wel wezen; we hebben nu wel meer dan zes plekken om een biertje te drinken!

De bitterballen zijn precies klaar en we sluiten af dit kwartaal en het jaar af met een gezellige borrel.
We wensen jullie een fijne decembermaand en zien jullie allen graag op het Werkspoor Kwartaal op 22 januari! 

 

Terug naar Over Werkspoor