Interview Daniel de Groot
Regelmatig strijken er nieuwe ondernemers neer in het Werkspoorkwartier. Zo ook Daniel de Groot. Daniel is meubelmaker en heeft zich samen met zijn compagnon David Hansen op de Vlampijpstraat 80 gevestigd. Het pand is een houtwerkplaats voor (hobby) meubelmakers, professioneel houtbewerkers en interieurbouwers. Er is een coöperatie opgericht voor o.a. oud-cursisten van cursuscentrum de Schrijn in Langbroek, waar Daniël ook lesgeeft. De coöperatie "Afdeling Houtbewerking" is vernoemd naar de afdeling houtbewerking die vroeger onderdeel was van het Werkspoor. Er zijn op dit moment twintig leden die samen zorg dragen voor het materiaal en delen in het mooie proces van houtbewerking. Wij spraken Daniel over zijn vak en het Werkspoorkwartier.
Kun je kort voorstellen?
"Mijn naam is Daniel de Groot en ik ben meubelmaker. Ik geef les op de Schrijn in Langbroek en ben sinds kort mede eigenaar van het nieuwe bedrijfspand aan de Vlampijpstraat 80-82 in Utrecht. Ik heb na het Hout en Meubileringscollege in Amsterdam eerst jaren als zelfstandig meubelmaker gewerkt voordat ik les ging geven."
Kun je iets vertellen over je bedrijf?
"Mijn compagnon David heeft een professionele meubelmaker/interieurbouw werkplaats en maakt interieurs op maat. Denk aan kasten, tafels, keukens etc. Ik houd me bezig met de nieuw gevormde coöperatie. Deze werkt ook weer nauw samen met de Schrijn. Samen realiseerde wij een lokaal en machinale waar de coöperatieleden mooie meubels maken en de Schrijn op zijn beurt cursussen geeft."
Waar ben je het meest trots op?
"Ik ben trots op de samenwerking en gezamenlijke inspanning die iedereen geleverd heeft om deze unieke plek mogelijk te maken."
Waarom heb je gekozen om je te vestigen in het Werkspoorkwartier?
"Het Werkspoorkwartier voelde voor mij als thuiskomen. Ik heb tijdens mijn opleiding stage gelopen bij een bedrijf dat gevestigd was in de Vlampijpateliers aan de Vlampijpstraat. Mijn eerste eigen werkplek huurde ik tegenover de Vlampijpateliers bij de Schaverij aan de Schaverijstraat. Ik ben dus ooit begonnen op het Werkspoor. Ik wist dan ook dat als ik in iets wilde investeren voor de lange termijn, dit de plek was waar houtbewerkers en andere creatievelingen een toekomst hebben. Je bent omringd door gelijkgestemden en het zal voorlopig niet veranderen in woningbouw."
Wat zijn je wensen voor de toekomst in het gebied?
"Vooral dus dat het geen gebied voor woningbouw wordt. Er gaan al zoveel creatieve plekken verloren, waaronder binnenkort ook Buurland. En wat er voor terugkomt is niet voor dezelfde groep. Buiten dat het dus duurzaam wordt voor de lange termijn hoop ik ook dat het nog meer gaat bruisen. Maar daar heb ik alle vertrouwen in door de gaande ontwikkelingen."