Over Werkspoor

Maak kennis met Roderik van Lith

11 sep 2024

Het Werkspoorkwartier heeft een nieuwe directeur-ontwikkelaar; Roderik van Lith. De komende tijd zal Roderik aan de slag gaan met het professionaliseren van de gebiedsorganisatie en het nog steviger verbinden en op de kaart zetten van het mooie Werkspoorkwartier. Tijd om hem wat beter te leren kennen.

Kun je iets meer over jezelf vertellen?
Ik ben 51 jaar, heb twee kinderen en woon in Nijmegen. In mijn vrije tijd ben ik graag actief. Hoewel ik vroeger meer aan sport deed, probeer ik in het weekend toch een beetje hard te lopen en trek ik graag de natuur in om te wandelen. Inmiddels ben ik al meer dan 27 jaar actief in vastgoed en ontwikkeling in verschillende banen en bij verschillende organisaties. Vanaf begin dit jaar ben ik gestart als eigen ondernemer en help ik organisaties bij het proces van gebiedsontwikkeling. Het vertrekpunt van mijn denken en handelen is altijd welke kansen liggen er om zaken voor elkaar te krijgen. Met name in de fase van visievorming en het smeden van een plan. Mijn ervaring is dat een goede samenwerking, met de vele partijen die betrokken zijn, hierbij cruciaal is. Mijn kracht in de samenwerking zit vooral in het bedenken, analyseren en komen tot creatieve oplossingen. Vervolgens probeer ik vanuit deze creatieve oplossingen zaken concreet te maken, te plannen en samen resultaat te boeken.  

Wat trekt je aan in het Werkspoorkwartier?
De prachtige ligging in de stad, de bijzonder gebouwen zoals de Werkspoorkathedraal en de connectie met het water (het Amsterdam-Rijnkanaal). Overigens wordt hier in mijn beleving nog te weinig mee gedaan. Het fascineert me altijd hoe oude gebouwen een nieuw leven kunnen krijgen met een compleet andere functie. Het mooie van het Werkspoorkwartier is dat de uiterste zo groot zijn. Er zijn zoveel verschillen in gebruikers, functies, gebouwen en plekken die aandacht verdienen. Het is een plek waar iedereen vrij is om zijn eigen ding te doen. Van autogarage tot kunstenaar en van speelhal tot milieustraat. Dat maakt het een heel kleurrijke en dynamische omgeving. Misschien is het wel het eigenzinnige wat me het allermeeste aanspreekt in dit gebied. Daarmee geeft het je een gevoel van vrijheid. 

Waar zie je uitdagingen en kansen voor het gebied?
Door de enorme verscheidenheid van functies en gebruikers in het gebied is de grootste uitdaging hoe verbinden we de gebruikers, bedrijven en eigenaren in het gebied met elkaar. Op sommige plekken, zoals bijvoorbeeld in het Hof van Cartesius, zie je dat gebruikers elkaar opzoeken en samenwerken aan projecten of opdrachten. Maar op andere plekken doen gebruikers hun eigen ding en lijkt erop dat ze in hun eigen wereld leven. Als je je als gebied wilt ontwikkelen zal je nog meer samen moet optrekken en samen plannen moeten maken voor de toekomst van het gebied. En dan bedoel ik ook echt alle betrokkenen in het gebied! Hier ligt natuurlijk een belangrijke taak voor de gebiedsorganisatie en dus voor mij!    

Waar kijk je naar uit om mee aan de slag te gaan?
Het Werkspoorkwartier is een uniek gebied met een geweldige potentie. Als gebiedsontwikkelaar word ik vooral enthousiast van de transformatieopgave. Heeft gebied heeft door de centrale ligging in de stad en de veel verschillende functies unieke ingrediënten om verder te transformeren naar de rauwe en creatieve werkomgeving die het graag wil zijn. Het nieuwe “episch centrum in de stad” waar ontmoeten, werken, leren, verblijven en beleven allemaal bij elkaar samenkomt. Ik vind het dan heel leuk om samen met anderen na te denken hoe we alle ideeën en visies kunnen omzetten naar plannen. Dat zijn altijd inspirerende, maar ook intensieve processen, die absoluut noodzakelijk zijn om draagvlak te creëren en commitment op te halen. Als je niets doet dan gebeurt er ook niets en dit is hét moment om de geweldige potentie van het gebied veilig te stellen en een groeipad te creëren naar de toekomst. 

Terug naar Over Werkspoor