Over Werkspoor

Kunst in het Werkspoorkwartier | Winnaars Open Call

31 okt 2023

Afgelopen zomer heeft er een Open Call (link) plaatsgevonden voor kunstenaars en creatief ondernemers om een artistieke interventie vorm te geven in het Werkspoorkwartier. Op deze Open Call zijn 18 inzendingen binnengekomen vanuit verschillende disciplines. Opvallend was dat er 12 samenwerkingsverbanden van verschillende locaties in het Werkspoorkwartier te ontdekken waren. De jury, bestaande uit Gabrielle Muris (projectleider Open Call), Pim Tieland (DePlaatsmaker), Cecilia Rebergen (kunstcommissie Gemeente Utrecht) en Rick Everts (senior beleidsadviseur Gemeente Utrecht en HUB IN) zijn uiteindelijk tot een selectie van vier robuuste werken gekomen. De winnaars zullen ieder
budget ontvangen om rond mei 2024 hun plan te realiseren. Overigens is de wens en het doel om ook de overige inzendingen te presenteren en via fondsen en lobby mogelijk toch een hele kunstroute in het gebied mogelijk te maken. De winnaars zijn;

  • Bas Ousosoren (De Havenloods) - Projectnaam: de Krul; een houten - technisch uitdagende - goedkeuringskrul voor het Werkspoorkwartier. Mooi in zijn eenvoud en gebaar. 
  • Jonathan Straatman & Colin Benders (De Nijverheid en Werkspoorfabriek) -  Projectnaam: sculpturale auto-installatie. Een spannend object wat zich door het Werkspoorkwartier kan verplaatsen. 
  • Taco Jansonius & DaniĆ«l Roozendaal (Hof van Cartesius) - Projectnaam: De Vertragende Blik. Een interdisciplinaire samenwerking bestaande uit grafisch sterke, visuele ingrepen die rustiger rijden stimuleren. Een project wat unaniem gekozen is. 
  • Etta Harkness Bartholdi en Roel Weerdenburg (De Haventuin) - Projectnaam: Rusted Roots; een overwoekerde stalen pergola die verwijst naar het verleden van het Werkspoorkwartier en waar een groene ontmoetingsplek kan ontstaan. 

Aan alle winnaars; gefeliciteerd!
Charlotte Ernst gaat in overleg met de makers en de gemeente om tot een mooie spreiding van locaties en disciplines over het gebied te komen. Ondertussen hopen we dat ook de niet-winnaars toch de middelen bij elkaar krijgen om hun plan te realiseren zodat er in het Werkspoorkwartier overal kunst zal zijn.

Terug naar Over Werkspoor