Over Werkspoor

Interview met Stefano Bakker van STOCK

16 sep 2023

Interview met Stefano Bakker van Fresch Real Estate, ontwikkelaar van STOCK
Op dit moment is de laatste fase van de ontwikkeling van STOCK aangebroken; gloednieuwe bedrijfsunits in het Werkspoorkwartier. STOCK bevindt zich al in Amsterdam, Haarlem, Den Haag en strijkt nu ook neer in het Werkspoorkwartier. Tussen de Nijverheidsweg en de Gietijzerstraat zullen straks 36 multifunctionele units invulling geven aan de creatieve makers. En dat is precies wat STOCK Utrecht onderscheidt van de andere locaties in Nederland. Enkel in Utrecht is het STOCK volledig voor de creatieve sector beschikbaar.
Wij spraken met Stefano Bakker, commercieel medewerker bij Fresch Real Estate, de ontwikkelaar van STOCK.

Kun je iets vertellen over STOCK? 
Stock is een concept waarbij zowel vorm als inhoud hoog in het vaandel staan. Dat uit zich in robuuste, industriële architectuur en een multifunctionele, duurzame invulling. STOCK is van origine een concept wat overal in Nederland gebouwd kan worden. Zo staat er al een STOCK in Haarlem, Den Haag en Amsterdam. STOCK Utrecht, tussen de Nijverheidsweg en de Gietijzerstraat, zal straks bestaan uit 36 units verdeeld over twee blokken. Het eerste blok is nu in fase van oplevering. De units die straks opgeleverd zullen worden bestaan uit drie lagen. Dit geeft de ondernemers de vrijheid om het geheel naar eigen wens in te richten. Wil je een kantoor, werkplaats, studio, atelier, showroom of opslagruimte? Het kan. De units, variërend van 270 m2 tot 311 m2 zijn voorzien van een luchtwarmtepomp en zijn met het A+++ energielabel klaar voor de toekomst. Bovendien zorgt dit laatste voor lage energiekosten. Per unit zijn er straks drie parkeerplaatsen beschikbaar. Ook hebben ze allemaal een eigen dakterras.

En specifiek STOCK in het Werkspoorkwartier?
De invulling van STOCK in het Werkspoorkwartier zal anders zijn dan de overige locaties in Nederland. De Gemeente Utrecht heeft als opdracht om meer vierkante meter werkruimte te realiseren voor de creatieve industrie. Om aan te sluiten op deze ontwikkelvisie heeft STOCK Utrecht een specifieke bestemming waaraan toekomstige huurders moeten voldoen; de creatieve sector. We merken het op dit moment aan de grote diversiteit aan aanmeldingen die we krijgen; zo hebben zich onder anderen een kledingproducent met naaiatelier, filmmaker en architectenbureau aangemeld. Een creatieve invulling betekent dat er door de huurders iets gemaakt moet worden. We zijn nu aan het onderzoeken welke ruimte we daarin kunnen vinden en welke huurders we kunnen plaatsen.

Wat is jouw rol in de ontwikkeling van STOCK? 
Mijn rol is met name om, samen met de meewerkende makelaars, voor einde van het jaar alle 36 units verhuurd te hebben. Nu er steeds meer zichtbaar wordt van het eindresultaat begint er veel interesse te komen. Aanmelden kan nog steeds. We hebben één unit ingericht, ter inspiratie en om een beeld te krijgen. Op dinsdag en donderdag tussen 13:00 uur en 17:00 uur kun je zonder afspraak bij ons binnen komen lopen om deze ruimte (nr. 14) te bekijken.

Waarom hebben jullie voor het Werkspoorkwartier gekozen?
De ligging van het werkspoorkwartier is heel gunstig: vlakbij het centrum en goed bereikbaar, met zowel het openbaar vervoer als de auto. Daarnaast is het gebied volop in ontwikkeling en ik denk dat STOCK Utrecht bij uitstek een project is wat hieraan bij kan dragen, een plek waar creatieve bedrijven en mensen samenkomen. 

Wat vind jij het leukste aan het project?
Het leukste aan het project vind ik het enthousiasme van iedereen die komt bezichtigen.
Men is echt onder de indruk van de algehele entourage en de mogelijkheden, zeker nu alles bijna af is.
Van al die positieve reacties raak ik zelf nóg meer gemotiveerd.

Hebben jullie uitdagingen ondervonden? 
Ik heb vandaag nog even met de bouwbeheerder gesproken. Maar omdat dit al ons vierde project is zijn de meeste uitdagingen al eerder aan het licht gekomen. De bouw van STOCK Utrecht ging daarom boven verwachting soepel. Los van de bouw is het zoals eerder aangegeven wel een uitdaging om huurders te vinden die binnen de eisen van het bestemmingsplan passen.

Hoe zie jij het Werkspoorkwartier?
Het plan van de gemeente om een voormalig industriegebied te transformeren naar een gebied waar er ruimte is voor groen en cultuur en waar werkgelegenheid behouden en gestimuleerd wordt is natuurlijk heel interessant. Ik zie er nog wel een uitdaging in het meenemen van wandel- en fietspaden daarin. Van nature zijn dergelijke paden in industriële gebieden wat ondergeschoven en dit zal nog wel aandacht nodig hebben.
Overigens is daar bij STOCK wel rekening mee gehouden. Er zal bijvoorbeeld een groenstrook komen met o.a. 30 bomen tussen STOCK en de weg. 

Wat wens je voor de toekomst? 
Voor de nabije toekomst wens ik natuurlijk alle units voor het einde van het jaar te verhuren en een mooie invulling kunnen geven. En op de langere termijn: door naar het volgende mooie STOCK project, al dan niet in Utrecht.

 

Terug naar Over Werkspoor