Interview met Marinda Gaillard
In Campus Werkspoor is vorig jaar Houtwerk opgeleverd. Een volledig uit hout opgetrokken gebouw. In het pand zitten verschillende bedrijven gevestigd, en nu ze goed gesetteld zijn is het tijd om eens kennis te maken met deze nieuwe ondernemers in het Werkspoorkwartier. We gingen langs bij P2, een adviesbureau met ruim 65 werknemers, en spraken daar met Marinda Gaillard, manager/directie van P2.
Wat voor een bedrijf is P2?
“Wij zijn “regisseurs van een betere toekomst”. Dat is ons motto en dat doen we door projecten en processen te begeleiden in vier transitiethema’s: gelukkige stad, land en water, food forward en slimme schone en sociale mobiliteit. Dan gaat het bijvoorbeeld over concreet het verduurzamen van een fabriek van FrieslandCampina, tot het opstellen van het uitvoeringsprogramma Waddengebied 2021-2026 – een immense opgave waar ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen, haven-, recreatie en toerisme- en visserijorganisaties en natuurorganisatiessamen tot optimaal gebruik van dit unieke Werelderfgoed komen.”
“P2 is 25 jaar geleden opgericht als een algemeen projectmanagementbureau. De projecten van toen waren nog heel breed. Nu richten al onze opgaven zich op het maken van impact voor een betere toekomst. En daar past deze locatie goed bij!
"We komen uit een mooi maar verouderd en absoluut niet duurzaam pand in Brabant dat slecht bereikbaar was met het OV. Die locatie klopte echt niet meer bij ons bedrijf en daarom gingen we op zoek naar een nieuwe plek die beter aansloot bij onze duurzame ambities."
"Een van de collega’s woont hier in de Lessepsbuurt en had via lokale media gehoord over Houtwerk en dacht: is dat niet iets voor ons? En zo zijn we hier terecht gekomen. Het is echt een goede match waarbij de hele filosofie van het gebouw klopt en past bij onze organisatie. En ook de locatie, we hebben namelijk gezegd dat we willen zitten op de plek waar ‘het’ gebeurd, en dat vinden we hier.”
Netwerk
“We hebben al veel contacten met bedrijven hier in de buurt. Het is gewoon een hele andere dynamiek dan die we eerst hadden. We spreken de andere bedrijven in ons pand en binnen Campus Werkspoor doordat er vanuit de campus allerlei dingen worden georganiseerd zoals borrels, sportmogelijkheden maar ook praktische zaken zoals BHV. Daardoor zijn de drempels hier laag. Laatst had een van onze collega’s het bijvoorbeeld koud, zij liep toen even naar boven bij Stoov om te vragen of we iets van hen konden lenen, en dat kon!
"Maar we kijken ook kansen voor samenwerkingen verder op het terrein. We maken in ons werk bijvoorbeeld vaak gebruik van visualisaties en die kunnen we vast door een van onze buren laten maken. En andere contacten ontstaan toevallig, zo liepen hier laatst een paar audiotourmakers rond die ook hier even binnen zijn geweest."
"Het kennen en samenwerken met onze buren is belangrijk voor ons, we zijn dan ook B-corp gecertificeerd. Dit is een duurzaamheidscertificaat dat verder gaat dan alleen de harde data zoals energieverbruik, maar juist ook over zaken als over hoe zit je als bedrijf in je lokale community. De filosofie erachter is dat je ook bedrijvigheid kan inzetten voor een duurzame toekomst, en daar staan wij helemaal achter.”
Omgeving
"Voor een aantal medewerkers was het even wennen om hier naar toe te komen. We zijn een bedrijf dat veel met (elektrische) auto’s deed, ook omdat onze klanten lang niet altijd op OV locaties zitten. Dus dat je hier makkelijker met de trein en ov(fiets) heen kan was even een omschakeling. Om dat te vergemakkelijken hebben we vanaf Utrecht Centraal een drietal routes gemaakt die je met de fiets zou kunnen rijden: een groene route, een winkelroute, de snelste route. Zo maakten we ons team wegwijs waar we nou eigenlijk zitten. Ook hebben we toen we hier net zaten, een puzzeltocht uitgezet in de buurt langs de muurschilderingen van Jan is de Man op de straatweg, naar hoeveel autobedrijven zitten er op het terrein en waar kan je de goedkoopste APK doen, vanalles en nog wat."
Duurzaam gebied
"Als je weet hoe je moet kijken, zie je hoe duurzaam en circulair de bedrijven op dit terrein bezig zijn. Dat zie je terug in het Hof van Cartesius natuurlijk, in ons eigen gebouw, maar ook in hoe nu de Havenloods in aanbouw is. Maar als je het hebt over een groen gebied, dan voelt het natuurlijk wel anders. Er groeien nu eindelijk wat planten rondom het gebouw, maar de parkeerplaats had best anders aangepakt kunnen worden. Door andere, water doorlaatbare of groene, tegels te gebruiken geef je het terrein al een ander karakter. Ik zie daarnaast best wel veel kansen om meer aandacht te geven aan groen en langzaam verkeersroutes waarmee het gebied een andere look en feel krijgt. Langs het kanaal zou bijvoorbeeld ruimte voor voetgangers gemaakt kunnen worden, daar rijden nu alleen auto’s. We zouden het heel leuk vinden om meer betrokken te zijn bij de gebiedsontwikkeling in dit gebied omdat we die expertise natuurlijk in huis hebben. Hopelijk tot binnenkort."