Interview met Libertas Pascal
Sinds de zomer van 2017 is op het DEMKA-terrein een duurzame drukkerij neergestreken: Libertas Pascal. Wat is eigenlijk een duurzame drukkerij? We vroegen het Peter Voorbij. Hij regelt alles tussen offerte en factuur in voor Libertas Pascal. “Noem het ordermanager, projectmanager of accountmanager”. Dat doet hij samen met 12 andere collega’s. Op bovenstaande foto ook Peter Lagerweij, hij is eigenaar van Libertas Pascal.
Libertas Pascal is een duurzame drukkerij. Wat houdt dat eigenlijk precies in?
“ Als het even kan zullen we altijd een duurzaam papier adviseren, gerecycled of papier met een ander goed verhaal”, legt Peter uit. “Waar we niet van houden is onzinnig drukwerk. Van die dozen vol flyers in de gang waar iedereen over struikelt, waarom zou je 1000 stuks drukken als je er maar 600 nodig hebt? We gaan daarom zo veel mogelijk op de stoel van de klant zitten. Wat wil je bereiken, wat wordt de vraag, waar in het proces kan het beter, sneller of duurzamer. Veel drukwerkconcurrenten verleiden klanten met gunstige prijzen om meer exemplaren te drukken. Dat past niet bij onze duurzaamheidsgedachte. Die gedachte nemen we niet alleen mee naar de klant maar voeren we ook door in onze eigen bedrijfsvoering: onze vloerbedekking is van gerecyclede visnetten, we doen mee aan de Utrechtse euro en kleine leveringen in Utrecht doen we veelal met de Fietskoerier. En werken dus zoveel mogelijk lokaal. Duurzaamheid zit in het DNA, onze footprint is door ons digitale drukproces erg laag, collega's komen zoveel mogelijk op de fiets en de warmte die onze koelunit afgeeft blazen we in de winter terug in de productiehal!”.
In de zomer van 2017 is drukkerij Libertas Pascal naar het DEMKA-terrein verhuisd. “We moesten op zoek naar een nieuwe locatie omdat onze plek op de Ridderschapsstraat te klein was voor een extra drukmachine. We moesten al het werk op 1 machine maken en waren dus van zes uur s ochtends tot tien s avonds bezig. We werkten al samen met Binderij van Wijk op de Martin Ovenweg. Toen de garage naast van Wijk weg ging, was dat een logische oplossing. We zitten nu samen met Probook, een mooie online tool om boeken te drukken in kleine oplage waar we mede-eigenaar van zijn, in 1 pand.”
“De locatie bevalt ons goed al is de aanloop met de fiets vanuit de binnenstad wel minder. Onze klanten uit het centrum denken vaak bij de watertoren dat ze er al bijna zijn, maar dan zijn ze eigenlijk pas op de helft. Dat is natuurlijk een tegenvaller, maar het is nou ook weer geen wereldreis. Daar tegenover staat dat veel klanten onze kant op verhuizen. Met de komst van de Stadstuin naar het Werkspoorkwartier zijn een aantal van onze vaste klanten van de Europalaan naar het Werkspoorkwartier gekomen. En er komen steeds meer creatieve bedrijven met een drukwerkvraag deze kant op. Daar zijn wij natuurlijk blij mee!
Bovendien is de aan- en afvoer van papier en drukwerk op pallets hier veel makkelijker. In het centrum van Utrecht was dat vaak toch puzzelen. Wel jammer dat de fiets van onze nieuwe collega meteen voor de deur van het pand is gestolen. Maar dat was op de Ridderschapstraat niet anders.”
“Internetdrukkers kunnen bepaalde kunstjes heel goed en heel goedkoop. Daar kun je niet tegenop concurreren. Maar als de behoefte van een klant anders ligt, dan denken wij graag mee. Wij zijn eigenlijk de warme bakker of de biologische slager, maar dan voor drukwerk. Sociaal, lokaal en duurzaam zijn onze pijlers. We hopen natuurlijk dat bedrijven in het Cartesiusgebied weten van ons bestaan en ons hiervoor benaderen.”.