Interview met Guido Vos
Hoewel het Werkspoorkwartier bekend staat om zijn ondernemers en bijzondere evenementenlocaties, is het ook voor zo’n 55 huishoudens hun woonplek. Aan de Keulsekade staan een aantal woningen, en langs de Cartesiusweg ligt een hele rij met woningen. De bewoners van het Werkspoorkwartier zijn erg betrokken bij hun omgeving en goed op de hoogte van wat er speelt. We vroegen de secretaris van de Bewonersvereniging Cartesiusweg, Guido Vos, hoe het is om hier te wonen.
“Sinds 2008 woon ik aan de Cartesiusweg. In tegenstelling tot wat veel mensen, toen, maar ook nu nog wel denken, is dit een hele fijne plek om te wonen. Onze straat is een uniek lint met hele prettige en mooie jaren ‘20 en ‘30 woningen. We voelen ons dan ook niet de ‘rij woningen die het zicht ontnemen op het Werkspoorkwartier’ zoals ooit in een conceptstuk heeft gestaan. Ja, de weg voor de deur is druk, maar dat is vooral overdag, in de avonduren is het hier heel rustig. Aan de achterkant van onze woningen hebben we voor Utrechtse begrippen mooie grote tuinen. Grappig weetje is dat ik en mogelijk nog een of twee andere huishoudens in de straat een schuilkelder in de tuin hebben. Ik ben nog altijd benieuwd hoe die daar gekomen zijn en welk verhaal er achter schuilgaat. Mocht iemand daar iets meer over weten, hoor ik het graag!
Daarnaast zit er achter onze woningen een heel fijn park dat door de hele straat gebruikt wordt en rechtstreeks via poorten in de achterommen bereikbaar is. Ook hebben we er samen voor gezorgd dat er speel,- en sportvoorzieningen zijn gekomen. Het voelt voor ons dan ook echt als een verlengstuk van onze tuinen. De achterkant van onze woningen is een rustige oase midden in de drukte van de stad.”
Onderdeel van Werkspoor of Schepenbuurt?
“Officieel horen we bij de Schepenbuurt, maar eigenlijk zijn we meer ons eigen buurtje. Al sinds de eerste Visie Werkspoorkwartier uit 2012 zijn we als buurtbewoners collectief betrokken bij de ontwikkelingen in onze omgeving. We hebben ons in 2016 in laten schrijven als vereniging om als officiële gesprekspartner gezien te worden in ons bezwaar tegen de komst van de Sligro. Niet dat we tegen de Sligro zelf waren, maar wel tegen de verkeersaantrekkende werking van een groothandel. De gemeente werkte naar onze mening haar eigen beleid tegen waarin er juist steeds minder verkeer over de Cartesiusweg zou moeten gaan.”
Hoe zijn jullie betrokken bij de ontwikkelingen?
“We zijn heel blij met de aandacht die er de afgelopen jaren gekomen is voor het Werkspoorkwartier en de ontwikkeling die het gebied heeft doorgemaakt. Er is meer structuur en levendigheid. En de herontwikkeling van de Werkspoorfabriek en -kathedraal is natuurlijk erg mooi.”
“We voelen ons erg betrokken bij alle ontwikkelingen, maar we worden niet altijd gezien als belanghebbenden. We werden, zeker een aantal jaar geleden, nog wel eens vergeten. Dat is gelukkig steeds minder het geval. We willen namelijk net als alle ondernemers en initiatiefnemers het gebied samen mooier maken en we staan ook echt open voor plannen en ideeën. Wel vinden we het fijn als we dan ook echt serieus genomen worden. Soms voelt participatie nog te veel als voor de bühne, dan als echte participatie waarin we samen op zoek gaan naar oplossingen.”
Wat vinden jullie van de ontwikkelingen in de Cartesiusdriehoek die eraan zitten te komen?
“Daar kan je op twee manieren tegenaan kijken: aan de ene kant kijken we nu uit op een leeg, rustig braakliggend terrein en hebben we vrij uitzicht op de Dom. Dat gaat straks veranderen en dat vinden sommigen jammer. Aan de andere kant komt er straks een nieuwe wijk met allerlei voorzieningen waar wij ook gebruik van kunnen maken. Daardoor krijg je ook meer het gevoel in de stad te wonen in plaats van op een bedrijventerrein. En de stad als geheel moet ook ontwikkelen, daar zijn we in de basis niet op tegen. Alleen willen we het er wel over hebben hoe dat meer op kan gaan in de bestaande omgeving. Het consortium is bijvoorbeeld trots op de toren die ze op het CAB-gebouw willen bouwen, terwijl wij denken waarom zou je iets op dat monumentale pand willen zetten?”
“Ook over de stadsboulevard maken we ons zorgen. Aan de ene kant lijkt ons de stadsboulevard heel prettig met nog meer groen en een mooier uiterlijk. Aan de andere kant denken wij dat de hoeveelheid verkeer niet af zal nemen. In Oog en Al loopt het nu telkens vol, is dat ook ons voorland? En dan helpt het niet als je duizenden woningen voor je deur ziet verrijzen. In de rekenmodellen zitten niet alle bezorgbusjes van bijvoorbeeld Picnic, Albert Heijn en PostNL meegerekend.
We hebben overigens wel een mooi succes kunnen vieren laatst: het ontwerp van de stadsboulevard is door onze inzet per motie via de gemeenteraad aangepast zodat het parkeren langs de Cartesiusweg blijft zoals het is. Dit zorgt voor meer comfort maar vooral voor een veiligere situatie voor onze bewoners ten opzichte van de oorspronkelijke plannen.”
Hebben jullie veel contact met ondernemers uit de omgeving?
“We hebben een heel fijn contact met dB’s dat ons altijd goed op de hoogte houdt van alle activiteiten. Ook staan we in contact met het Hof van Cartesius. Begin juli hebben we nog samen een extra bijenhotel gemaakt voor in ‘ons’ parkje, als onderdeel voor een breder project binnen het gebied. Verder is het contact niet heel hecht maar daar staan we wel voor open. We komen namelijk het liefste samen tot mooie dingen die ook het woongenot van de bewoners bevorderen.”
Terug naar Over Werkspoor