Over Werkspoor

Interview met Carlo Tempelaars

10 sep 2020

Het Werkspoorkwartier kent inmiddels een aantal grote verzamelgebouwen waar veel kleine bedrijven gehuisvest zijn. Iedereen kent de Campus, de Schaverij, de Vlampijpateliers of ‘t Hof van Cartesius. Maar wie werken daar eigenlijk? 

We spreken met Carlo Tempelaars die als ploegleider van de A ploeg werkzaam is bij de Brandweerkazerne Schepenbuurt aan de Vlampijpstraat.  

ploegA

Wie kent de brandweerkazerne niet in de bocht van de Vlampijpstraat? Sommigen zijn al eens binnen geweest, maar over het algemeen is er eigenlijk maar weinig contact tussen de bedrijven rondom de kazerne en de brandweerlieden. Als het aan Carlo Tempelaars ligt komt daar verandering in.

“Ik werk deze september alweer  21 jaar bij de brandweer van Utrecht. Ik begon als manschap op de kazerne Schepenbuurt na vervolgens op verschillende kazernes geplaatst te zijn, ben ik nu als ploegleider van de A ploeg weer terug op deze kazerne, wat mij betreft de mooiste van Utrecht. Het gebouw is in 1994 gebouwd, er ligt nog een eerste steen van burgemeester Opstelten. Het ziet eruit als een bungalow en voelt daardoor als een tweede huis. Dat is wel belangrijk als je vierentwintiguursdiensten draait.”

“Een dienst begint om 8:00 s’ochtends en duurt tot de volgende dag 8:00 wanneer we worden afgelost door de B ploeg. Per kazerne zijn 4 ploegen. Iedere week heb je daardoor als ploeg twee tot drie diensten. De brandweermannen en vrouwen komen dan ook niet allemaal uit de buurt, sommigen zelfs uit Friesland of Drenthe.”

“Tijdens een dienst zijn we druk met het onderhoud aan de wagens, materieel en het pand, brandoefeningen en verplicht een uur sporten. En we staan natuurlijk paraat voor noodgevallen. We zitten dus zeker niet de hele dag te kaarten zoals mensen soms wel eens denken.”

“We hebben niet veel contact met onze omgeving, maar zouden dat wel willen. De afdeling preventie gaat wel vaak op pad, maar wij minder. En gelukkig hoeven we ook nauwelijks uit te rukken voor ondernemers uit het Werkspoorkwartier, kennelijk is de preventie hier goed op orde of zijn mensen er veel mee bezig. Denk er wel aan dat mochten we uitrukken naar jouw locatie: wacht ons dan buiten op en wijs waar we heen moeten. Dat helpt ons enorm.”

“Soms doen we oefeningen bij Kidzcity of de Werkspoorkathedraal, maar we zijn altijd op zoek naar nieuwe locaties. Als er dus ondernemers zijn die het goed vinden dat we de boel een keer vol zetten met een rookmachine dan horen we dat graag! Aan de andere kant, als de BKC hier een keer zou willen vergaderen kan dat ook.”

“We zijn blij met deze locatie, ik merk ook duidelijk dat het terrein aan het verbeteren is. Toen ik hier voor het eerst op de kazerne zat was het een verpauperd bedrijventerrein, nu heeft het een flinke opknapbeurt gehad.

Verder zijn de aanrijroutes vanuit hier goed. Al wordt de doorsteek tussen de kazerne en de Cartesiusweg af en toe nog wel eens gebruikt door sluipverkeer of mensen die er even parkeren omdat ze bij het Buurthuis Oase of kinderdagverblijf Fantaziehuis moeten zijn. Dit vertraagd onze uitruktijd aanzienlijk, ik zou mensen dan ook willen vragen om dit niet te doen.”

“Daarnaast merk je dat automobilisten de bocht voor ons deur erg aantrekkelijk vinden om hard te rijden. s’Nachts horen we altijd wel een keer piepende banden van iemand die met 100km per uur de bocht door scheurt.”

“Maar al met al zijn we erg tevreden in het Werkspoorkwartier.”

Terug naar Over Werkspoor