Over Werkspoor

HUB-IN talentontwikkeling

04 jun 2024

Blogpost HUB-IN talentontwikkeling - Door Eva Bullens

Het Hof van Cartesius is een circulaire broedplaats en creatieve, culturele ontmoetingsplek in Werkspoorkwartier Utrecht. We zijn een coöperatie van 120 kunstenaars, makers en duurzame ondernemers.
Dankzij het HUB-IN programma hebben we afgelopen jaar ons eerste talentontwikkelingsprogramma uitgerold op Het Hof. Daarmee ondersteunden we onze makers op en rondom Het Hof in hun professionele ontwikkeling. Dit programma was erg succesvol: meer dan 50 Hofleden namen deel aan de skills shares, deden cursussen, huurden expertise in, laste experimenteerruimte in en deden praktische vaardigheden op in drie groepsprojecten. Dit resulteerde in nieuwe artistieke producten en diensten, vaardigheden, kennis en zakelijk inzicht.
We delen graag de drie tips die bij ons zorgden voor het slagen van het programma: 

  • Geef ruimte aan individuele behoeftes
  • Zorg voor andere makers om van en mee te leren
  • Bied gelegenheid om te leren in de praktijk

Geef ruimte aan individuele behoeftes
De diversiteit aan Hofleden zit ‘m niet alleen in vakgebieden, maar ook in leeftijd, gender, neurodiversiteit en de fase in de loopbaan. Sommige makers zijn net begonnen met hun bedrijf, andere lopen al jaren mee, maar willen zich specialiseren of juist op een ander vlak ontwikkelen. 

Het stimuleren van talentontwikkeling gaat het beste als met deze diversiteit zo veel mogelijk rekening wordt gehouden. Daarom boden wij een divers programma aan, van zowel groepsworkshops (skill shares), als groepsprojecten waarin Hofleden konden leren in de praktijk, als individuele vouchers. De vouchers konden Hofleden inzetten voor de kennis die zij op dat moment nodig hadden om hun talenten beter tot hun recht te laten komen. En in de vorm van kennisoverdracht, die het best aansluit bij hun leervoorkeuren. De vouchers werden ingezet voor 20 diverse doelen. Verschillende Hofleden deden een cursus, of kregen begeleiding van een expert. Anderen gebruikten het geld om ruimte te maken voor experiment, een eigen onderzoek of het ontwikkelen van een nieuw product of dienst.
Veel Hofleden klopten bij elkaar aan voor kennis, technische vaardigheden, maar ook voor coaching en advies. De resultaten waren direct merkbaar:

  • Jet Gerding durfde na de cursus rijangst weer auto te rijden, kocht meteen een auto en kan nu meer klussen aannemen

  • Sophie Wantia deed een cursus Blender en ontwikkelde vervolgens de audiovisuele  promotiecampagne voor ons jaarlijkse Hof der Zotheid festival

  • Guus Schambergen leerde fusion360 en werken met de lasersnijder en kon deze kennis direct toepassen in een nieuwe opdracht

  • Carolien de Buck leerde uit de theorie van regeneratieve landbouw hoe ze zelf regeneratief kan ondernemen en deelde dit vervolgens met Hofleden in een workshop. 

De voucher zorgde voor een stok achter de deur om lang gekoesterde ontwikkeldromen te realiseren, en om de kennisoverdracht tussen Hofleden ook echt te consolideren. Door elkaar een vergoeding te kunnen bieden en doordat er echt tijd voor elkaar gemaakt werd, kwam kwalitatieve kennisoverdracht tot stand.


Zorg voor mensen om van en mee te leren
Leren van en met elkaar: dat kon in de skillshares. In een skillshare gaat het om het opdoen én delen van vaardigheden en kennis in een groep. Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder andere: fondsenwerving, bedrijfspitch schrijven en portretfotografie. Maar ook ‘hoe verwerkt jouw lichaam informatie’. De workshopleider (vaak een Hoflid, soms een expert van buitenaf) bereidde een deel van de inhoud voor, maar liet ook veel ruimte voor deelnemers om hun kennis te delen.

De meest gehoorde reactie na deze skillshares was: ‘Doordat we er als groep mee aan de slag gaan in deze paar uur, doe ik het ook echt. Dat wilde ik al een tijdje, maar nu heb ik ook de handvatten om het zelf te doen.’ Deze skillshares leverden concrete resultaten op: Hofleden fotografeerden elkaar, (her)schreven een pitch voor hun website en social media en werkten aan een fondsaanvraag, waarmee ze een groter project mogelijk maakten.

Samen leren zorgt niet alleen voor brede kennis, maar ook voor een beter netwerk en een hechtere gemeenschap: deelnemers horen van elkaar waar ze mee bezig zijn en ondersteunen elkaar in hun plannen. Na de skillshares was ruimte om na te praten en te netwerken.

Bied gelegenheid, vrijheid en vertrouwen om te leren in de praktijk
De skillshares bleken een mooie gelegenheid om onder begeleiding kennis op te doen en aan de slag te gaan. Maar veel mensen leren pas echt door praktisch aan de slag te gaan en gaandeweg de kennis in te vliegen die ze nodig hebben.

In drie groepsprojecten gingen kleine groepjes Hofleden aan de slag met een concrete opdracht voor Het Hof:

  • Jochem, Hein, Aristide en Roland gingen aan de slag met een Gesamtkunstwerk voor de entreepoort van Hof 94. Van ontwerp tot realisatie: in iedere stap liepen ze tegen dingen aan waarvoor ze kennis nodig hadden van anderen. Ook leerden ze elkaar nieuwe vaardigheden zoals lassen, en inspireerden ze elkaar om anders naar materiaal te kijken.

  • Bert werkte samen met Daniël, Eva en Tifène aan een nieuwe Hofleden-pagina op de website, waar Hofleden hun bedrijf presenteren. Bert had al veel kennis op het gebied van programmeren, maar werd nu uitgedaagd om samen met ‘de klant’ te ontwerpen. Hij kreeg meer vrijheid in reguliere opdrachten, maar leerde ook over hoe co-creatie processen goed te managen. Daarnaast heeft hij zich ontwikkeld op het gebied van vormgeving en technische kennis. 

  • Lisa, Steph en Charlotte werkten aan het professionaliseren van het evenemententeam door het (mede)organiseren van twee festivals op Het Hof: Hof der Zotheid en Y? Tec Fest. Ze verbeterden hun vaardigheden op het gebied van productie, projectmanagement en vrijwilligerscoördinatie. Het is nu makkelijker om deze culturele evenementen te organiseren, waardoor er meer tijd en energie kan worden gestoken in de artistieke kwaliteit van de evenementen. 

De resultaten zijn om over naar huis te schrijven. Het Hof heeft een prachtig nieuw aanzicht, online presenteren we de veelzijdigheid aan talenten van alle Hofleden op een professionele manier en wanneer je Het Hof bezoekt tijdens een evenement treed je een compleet andere wereld binnen. 

Dankzij deze praktijkprojecten leerden een grote groep Hofleden om te gaan met spanningen tussen vrijheid én verantwoordelijkheid, vertrouwen van de groep krijgen en luisteren naar individuele wensen. Ze leerden een complex, coöperatief en creatief project te leiden. En droegen bij aan Het Hof als vruchtbare plek voor verdere ontwikkeling op het gebied van kunst en cultuur. 

Heb je vragen of wil je reageren? Mail gerust! eva@hofvancartesius.nl 


Foto: Inez Faber 

Terug naar Over Werkspoor