Geschiedenis

Het bedrijf Werkspoor

In 1913 vestigde het bedrijf Werkspoor zich aan de rand van Utrecht. Het oorspronkelijk Amsterdamse bedrijf verplaatste de fabricage van spoorrijtuigen en staalconstructies naar het industrieterrein Lage Weid in Nieuw Zuilen. Toen nog een buurgemeente van de stad Utrecht. In de hoogtijdagen werkten hier bijna 6.000 mensen. Om al deze mensen de huisvesten ontstonden er rondom het fabrieksterrein de wijken Elinkwijk en de Lessepsbuurt. 

Tot op de dag van vandaag komt bijna iedere Nederlander nog producten tegen die gemaakt zijn in de Werkspoorfabrieken. Bijvoorbeeld de Waalbrug bij Nijmegen, de Bommelse brug bij Zaltbommel en de Moerdijkbrug zijn allemaal gemaakt door Werkspoor. Maar ook vele treinwagons en zelfs de mallen voor de nederlandse marschocolade repen zijn gemaakt door Werkspoor. 

Wil je meer weten over de geschiedenis van Werkspoor en de ontwikkeling van de wijk Zuilen? Neem dan eens een kijkje bij het Museum van Zuilen. Hier zijn oude maquettes van Werkspoor te bekijken en directeur Wim van Scharenburg heeft een schat aan oude verhalen. 

Ook onderstaande presentatie is in het Museum van Zuilen te bekijken: 

De geschiedenis van 100 jaar Werkspoor

Terug naar Geschiedenis