EFRO

Creatief Circulair Maakgebied

Een halve eeuw nadat de laatste locomotief uit de fabrieken rolde, wordt het Werkspoorkwartier een aantrekkelijk gebied voor nieuwe, duurzame bedrijvigheid. Met het EFRO-project 'Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied' transformeert het bedrijventerrein in de komende vier jaar tot een toonaangevend vestigingsgebied in Utrecht voor creatieve, circulaire maakbedrijven en startups. Het project beoogt hiermee ruim 10.000 m2 nieuwe bedrijvigheid en meer dan 200 nieuwe banen te creëren.

Creatieve, circulaire hub in opbouw
Om dit doel te realiseren, voeren de projectpartners het volgende uit:

  • - Transformatie van de verlaten industriële Werkspoorhaven tot een publieke ontmoetingsplek met duurzame horeca.
  • - Realisatie van een circulaire proeftuin 'Het Hof van Cartesius' op een verwaarloosde groenstrook langs het spoor, waar ruimte komt voor startende creatieve ondernemers.
  • - Circulaire inbouw en inrichting van verschillende gebouwen in het gebied, waaronder de Werkspoorfabriek, waar vroeger de Voorbewerkingsloods van Werkspoor stond.
  • - Ontwikkeling van een 'circulaire hub' voor hoogwaardig hergebruik van materialen voor bouw en inrichting.

Daarnaast zijn er tientallen studenten actief in het gebied, van Hogeschool Utrecht, HKU en Universiteit Utrecht. Zij voeren er onderzoek en opdrachten uit, zoals ontwerpvraagstukken over circulair ontwerp van gebouwen, interieurs en openbare ruimte, hergebruik van materialen, en flexibele tijdelijke stedenbouw.

Een veelzijdig consortium
Het project verenigt gebouweigenaren en -ontwikkelaars met MKB-bedrijven uit de bouw- en maaksector en Utrechtse kennisinstellingen in een ambitieus consortium. Consortiumpartners zijn Erfgoed Werkspoor Utrecht, Eneco, Het Hof van Cartesius, BOOT organiserend ingenieursbureau, Buurman, Universiteit Utrecht - Copernicus Instituut, Hogeschool Utrecht, HKU en Utrecht Sustainability Institute. Het project wordt ook ondersteund door de Bedrijvenkring Cartesiusweg, die financiering beschikbaar stelt voor gebiedspromotie.

Het geheel is mede mogelijk dankzij een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II, dat gericht is op het versterken van de regionale concurrentiekracht en het vergroten van de werkgelegenheid.

Lees meer over het EFRO-project ‘Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’

Terug naar EFRO