Over Werkspoor

Doloris Anoma Maze opent haar deuren in Cartesius

16 mei 2024

Het Werkspoorkwartier is volop in beweging maar ook de andere deelgebieden in Cartesius ontwikkelen zich. Op de Tweede Daalsedijk in Wisselspoor stap je straks een prikkelend avontuur, een wereld vol verwondering en magie binnen. Op 23 mei opent Doloris Anoma Maze in Utrecht haar deuren. Wij spraken met initiator Joep van Gorp. 

Er was een Joep voor Doloris en een Joep na Doloris. Wat is er gebeurd?
‘Doloris! Tijdens een trip in Berlijn zo’n 9 jaar geleden maakte ik zelf kennis met een art maze (Karmanoia’s Peristal Singum). Dat was echt heel bijzonder en intens. Via via kwamen we achter in een bar bij de juiste persoon terecht, die ons naar binnen liet. Het is moeilijk om woorden te geven aan wat ik toen heb ervaren. Na afloop heb ik 90 minuten voor me uit zitten staren om alles te verwerken wat ik zojuist had beleefd. Vanaf dat moment wist ik, dit kan op meer plekken in de wereld. Dit is wat ik wil. Ik ben toen in gesprek gegaan met de bouwer uit Berlijn om het concept naar Nederland te halen. En dat is gelukt.”  

Zo’n vijf jaar geleden opende Doloris Meta Maze in Tilburg haar deuren. Een duik in het onverwachte met meer dan 40 kamers vol adembenemende ervaringen en mysterieuze doorgangen. En nu is Utrecht aan de beurt. Deze locatie is maar liefst twee keer zo groot en zal nog meer kamers - en daarmee magische ervaringen - te bieden hebben. 

Waarom Utrecht?
“We hebben op veel verschillende locaties gezocht. Uiteindelijk hebben we gekozen voor Utrecht omdat het een stad is die heel goed bij Doloris past. Het is een open, creatieve stad met een bruisende creatieve sector. En nu al lijkt het de juiste keuze te zijn geweest; we merken dat er nu al veel animo is en dat er heel positief gereageerd wordt. We hebben al veel kaarten verkocht terwijl we nog niet eens open zijn.”

Doloris is neergestreken op de Tweede Daalsedijk, in het Wisselspoor. Dit stukje stad vormt samen met het Werkspoorkwartier, de Cartesiusdriehoek waar nu een woonwijk wordt gerealiseerd en het Demkaterrein, het Cartesiusgebied. Doordat de spoorlijn het gebied doorkruist voelt het Wisselspoor soms nog ver weg. Toch ziet de BKC en het Ondernemersfonds veel mogelijkheden voor kruisbestuiving en samenwerking. De deelgebieden zitten dan ook niet voor niets samen in het trekkingsgebied van het Ondernemersfonds. Zo kan er gezamenlijk geïnvesteerd worden in een nog aantrekkelijker en ondernemend gebied. 

Hoe ervaar jij het op het Wisselspoor?
Het is een heel leuk gebied wat lekker in ontwikkeling is en waar heel veel gebeurt. De ondernemers staan open voor contact en samenwerking. Zo hebben onze overburen, De Kookfabriek, al eens onze catering verzorgd. Het voelt soms wel gek dat het Wisselspoor zo los staat van de rest van het trekkingsgebied. Het zou eigenlijk ofwel losgeknipt moeten worden of er zou juist gewerkt moeten worden aan een sterkere verbinding.”

Joep is overigens zelf al begonnen met het versterken van deze verbinding. Om Doloris Anoma Maze in Utrecht te realiseren zijn middels een Open Call een groot aantal Utrechtse kunstenaars geselecteerd. Twaalf van hen krijgen een geheel eigen ‘kamer’ in het doolhof. In totaal is er wel met 30 kunstenaars samengewerkt, waaronder ook een aantal uit het Werkspoorkwartier. Zo hebben Juliet Campfens (de Nijverheid) en Vincent Schoutsen (Hof van Cartesius) ook meegewerkt aan Doloris Utrecht. Eenmaal geselecteerd krijgen de kunstenaars de vrije hand bij de inrichting van hun onderdeel. Daarbij blijft veiligheid natuurlijk voorop staan en is het belangrijk dat het ontwerp wel in de totale compositie past. 

Is er voor jou verschil tussen Utrecht en Tilburg?
“Ja én nee. In Brabant heerst er trots dat er zaken gedaan worden op een laagdrempelige manier, met bijvoorbeeld een biertje. In Utrecht ervaar ik dat niet anders, het is een gemoedelijke omgeving met opvallend vriendelijke mensen! Wat wel echt anders is, is dat de afstand met de politiek groter is. Waar ik in Tilburg rechtstreeks met de wethouder kon bellen, zitten er in Utrecht nog wel wat lagen tussen en dat duurt daardoor langer.”

Joep heeft samengewerkt met Utrecht Marketing om zich te verbinden met de stad en in aanloop naar de opening verschillende Utrechtse bedrijven te betrekken. Zo is er een tijdje terug een bus vol Utrechters vertrokken naar Tilburg om in Doloris Meta Maze alvast te proeven aan wat hen straks in Utrecht te wachten staat.

Wat is voor jou het mooiste aan Doloris?
“Alle bijzondere mensen die betrokken zijn. Het enthousiasme, de creativiteit en de diversiteit van bouwvakkers tot kunstenaars. En dat het zo goed gaat. Al leren we wel weer veel van deze tweede vestiging die maar liefst twee keer groter is dan haar Tilburgse voorganger."

Ook voordat Doloris gebeurde was Joep al bezig met het creëren van een bijzondere ervaring voor het publiek. Waar hij eerst kleine evenementen organiseerde om met name zijn eigen band in het zonnetje te zetten, groeiden zijn werkzaamheden al gauw uit tot een evenementenbureau. Maar alles veranderde en de magie kwam pas echt tot leven tijdens dat ene bezoek aan Berlijn, zo’n negen jaar geleden. Vanaf 24 mei 2024 mag Utrecht zich ook gaan onderdompelen in het onverwachte. Een ervaring waar al heel veel over geschreven is maar waar misschien nog steeds niet de juiste woorden voor zijn gevonden. 

Terug naar Over Werkspoor